Hlavní obsah

Na švýcarské a chilské ambasádě v Římě vybuchly bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Na dvou zastupitelských úřadech v Římě vybuchly ve čtvrtek bomby. Jak na švýcarské ambasádě, tak na chilské explodoval poštovní balíček. Na švýcarské ambasádě utrpěl jeden muž vážné poranění rukou, na chilské byl jeden člověk zraněn lehce, uvedla BBC. Zatím není jasné, kdo balíčky mohl poslat.

Článek

Bomba byla nastražena v balíčku adresovaném ambasádě sídlící v římské rezidenční čtvrti Parioli. Když zásilku jeden ze zaměstnanců v poledne otevřel, výbušnina explodovala. Muž byl vážně zraněn na obou pažích a následně převezen do nemocnice.

Tři hodiny poté explodoval balíček i na chilském velvyslanectví. Podezřelý balíček se našel i na ukrajinském velvyslanectví, ale v něm žádná výbušnina nebyla.

Zatím není jasné, kdo mohl balíčky poslat. Podle deníku Corriere della Sera se policie zaměřuje na "anarchistické kruhy a ekoteroristy."

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Italští policisté hlídkují před švýcarskou ambasádou v Římě.

"Detektivové mají více hypotéz včetně té, že byl útok plánován anarchistickými vzbouřeneckými hnutími kvůli uvěznění několika exponentů anarchismu ve Švýcarsku," uvedly noviny dříve, než byl nalezen druhý balíček na chilské ambasádě.

Italská policie pracuje i s hypotézou, že by balíčkové bomby mohly být zaslány řeckou  organizací, která poslala dopisové bomby mimo jiné i německé kancléřce Angele Merkelové, francouzskému prezidentu Nicolasi Sarkozymu a italskému premiérovi Silviu Berlusconimu.

Úterní planý poplach

V úterý byl ve stanici metra Rebibbia na předměstí Říma nalezen podezřelý předmět považovaný za nálož. Postupně se ale zjistilo, že u "nálože" chyběla nejen rozbuška, ale že v ní nebyla ani žádná výbušnina. [celá zpráva]

O tom, kdo krabici na místo položil, panují jen dohady. Spekulovalo se o studentech, kteří protestují proti úsporným opatřením vlády premiéra Silvia Berlusconiho. Údajná nálož byla nalezena v době, kdy v zemi vládne zvýšené politické napětí a kdy se objevily zprávy o údajně chystaných atentátech teroristické sítě Al-Káida v Evropě kolem Vánoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám