Hlavní obsah

Čína se chystá spustit na moře svou první letadlovou loď

Novinky, rei
Peking

Čína by mohla být příští rok schopna uvést do provozu svou první letadlovou loď. S odkazem na zdroje z armády a administrativy o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Upozornila, že by to bylo o rok dříve, než odhadli američtí vojenští analytici.

Foto: Profimedia.cz

Letadlovou loď Varjag sovětské výroby modernizují v čínském přístavu Dalian.

Článek

„Termín kolem 1. července příštího roku, kdy se bude slavit výročí (čínské komunistické) strany, je jednou z příležitostí,“ řekl Reuters jeden z nejmenovaných představitelů.

Čína si prostřednictvím letadlové lodi chce zajistit bezpečnost svých tras pro zásobování palivem napříč Indickým oceánem či v okolí Spratlyových ostrovů v Jihočínském moři, které si kromě Pekingu nárokují Tchaj-wan, Malajsie, Vietnam, Filipíny a Brunej.

Peking nejprve využije sovětskou letadlovou loď Varjag, na níž bude po úpravách provedených v přístavu Dalian testovat nové technologie. Peking plavidlo koupil před dvěma lety od Ukrajiny za 20 miliónů dolarů.

Vlastní loď podle odhadu amerických analytiků spustí Čína na vodu po roce 2015. Experti tvrdí, že Pekingu stále chybí náležitý software i hardware a je potřeba také vycvičit piloty.

Z asijských zemí mají letadlové lodě jen Indie a Thajsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám