Hlavní obsah

Policejního prezidenta kvůli schůzce s premiérem vyslýchala inspekce

Právo, Jakub Troníček
Praha

Policejní prezident Oldřich Martinů byl v úterý vyslýchán na inspekci policie kvůli své páteční schůzce s premiérem Nečasem. Podnět k prošetření postupu šéfa policie dal inspekci o víkendu ministr vnitra Radek John (VV). Podle něj bylo jednání nestandardní a Martinů na něm údajně vynášel citlivé informace z vyšetřování tzv. kauzy Drobil.

Článek

Na páteční schůzce Martinů Nečase informoval o tom, že o podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí měl vědět ještě před zveřejněním celé kauzy právě i John, místo na policii ale šéfa fondu Libora Michálka poslal za novináři.

„Nic nezákonného jsem neudělal a rozhodně jsem neporušil žádný zákon ani jiný předpis. Pouze jsem premiéra informoval o podezření z protiprávního jednání mého nadřízeného,“ řekl k tomu Právu Martinů.

Další podrobnosti policejní prezident uvést odmítl, všechny okolnosti schůzky s předsedou vlády prý ale u výslechu na inspekci objasnil.

Martinů: vyšetřovací spis vůbec neznám

John, kterého se páteční jednání šéfů policie a vlády bezprostředně týkalo, označil postup Martinů už v sobotu za šokující. Prezidentovi přitom vyčetl, že ho jednak o schůzce neinformoval, a hlavně že na ní Nečase těsně před jednáním koaličních špiček seznámil s obsahem teprve den starého výslechu Michálka.

Martinů v úterý konstatoval, že žádné informace z vyšetřovacího spisu nevynesl, protože ho ani nezná.

John na tiskové konferenci Věcí veřejných zopakoval, že trvá na odstoupení Martinů z čela policie a údajný únik informací přitom znovu zmínil jako jeden z argumentů. Lídři koalice zároveň po odpoledním jednání u prezidenta Václava Klause oznámili, že se shodli mimo jiné i na řešení situace kolem Martinů, jakékoliv podrobnosti ale uvést odmítli. [celá zpráva]

Sám policejní prezident v této souvislosti konstatoval, že o své budoucnosti zatím jasno nemá. „Stále čekám na třístrannou schůzku s premiérem a ministrem vnitra, která již byla dvakrát odložena,“ poznamenal Martinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám