Hlavní obsah

Abbásovy bezpečnostní složky těsně spolupracují s izraelskými

Novinky, rei
Jeruzalém

Bezpečnostní síly věrné prezidentu palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi těsně spolupracují s izraelskými s cílem zamezit působení palestinského hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy. Vyplývá to z americké diplomatické depeše, kterou odtajnil server WikiLeaks.

Článek

Izrael přiznal spolupráci s palestinskou samosprávou a západem podporovaným Abbásem, který vede hnutí Fatah. Depeše však odhalují velmi těsnou spolupráci, což může Abbásovu pozici u Palestinců oslabit.

Kabelogram americké ambasády v Tel Avivu z léta 2007, kdy Hamás ovládl pásmo Gazy, cituje šéfa izraelské kontrarozvědky Šin Bet Juvala Diskina, který pronesl, že bezpečnostní aparát palestinské samosprávy sdílí s Izraelem „téměř všechny získané informace“.

„Chápou, že bezpečnost Izraele je pro jejich přežití v boji s Hamásem na Západním břehu Jordánu klíčová,“ poznamenal Diskin.

Šéf Šin Betu popsal rozpad Abbásova bezpečnostního aparátu v pásmu Gazy těsně před tím, než pásmo ovládl Hamás. „Jsou zoufalí, dezorganizovaní a demoralizovaní. Blíží se krachu, ale žádají nás, abychom na Hamás útočili. To je nová věc, něco takového jsme tu nikdy předtím neměli,“ uvedl Diskin.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Na depeši reagoval pro agenturu Reuters nejmenovaný palestinský činitel, který uvedl, že komentáře se zakládají spíše na odhadech než na podložených informacích.

Hamás dlouhodobě viní Abbáse z paktování se s Izraelci. Narozdíl od Abbáse, který s Izraelci vedl několik jednání o míru, zůstává cílem Hamásu zničit Izrael.

Reklama

Výběr článků

Načítám