Hlavní obsah

Ochutnejte místo kapra psí maso, pobuřovali řezníci v centru Prahy

Praha

Protestní happening proti tradičnímu českému vánočnímu prodeji a zabíjení kaprů v ulicích uspořádala iniciativa Vánoce bez násilí. Cílem naší akce je vyprovokovat lidi k zamyšlení, řekl Marek Voršilka z iniciativy.

Článek

"Pojďte ochutnat psí maso," zval kolemjdoucí muž v zakrvácené kostkované řeznické zástěře ve stánku před pražským Obecním domem s nápisem Prodej vánočních psů.

"Prodáváme také psí vnitřnosti na tradiční vánoční štědrovečerní psí polévku. Pouze 66 korun za kilogram a ke každému kilogramu jako dárek zdarma psí ohon pro štěstí," mohli si lidé přečíst na jedné z papírových reklam.

Foto: Petr Horník, Právo

Protestující vybavili pult zakrvácenými kusy masa.

Předstíraný vánoční prodej psů byl tak dokonalý, že se okolojdoucí zastavovali a nevěřícně zkoumali, zda se opravdu psi prodávají. Podle vzoru stánků s kapry nechyběl ani ceník za zabití psa a vyvrhnutí. Věrohodnost fikci dodávala louže krve a několik psů pobíhajících kolem. "To je Asie, pojď pryč," řekla žena muži, kteří procházeli okolo.

Cílem je vyzvat k zamyšlení nad zabíjením kaprů

"Cílem naší akce je vyprovokovat lidi k zamyšlení," řekl Voršilka. Je podle něj prokázáno, že kapr cítí bolest stejně jako psi a kočky. Kdyby byly na každém rohu přeplněné klece s poraněnými štěňaty, která by byla určena jako potrava na štědrovečerní stůl, tak by to podle něj společnost nebyla ochotna přijmout, zatímco zabíjení miliónů kaprů nikomu nevadí.

Foto: Petr Horník, Právo

Protest proti zabíjení kaprů s ceníkem života

Smysl akce je ptát se, proč stejné násilí jednou lidé považují za barbarství a jednou za součást vánoční pohody, uvedl. "Považujeme za absurdní, že svátky klidu, míru a lásky slavíme tak, že miliónům živých bytostí způsobujeme každoročně utrpení a smrt. Je to něco tak absurdního, že by to mělo vést k zamyšlení nad naším vztahem ke zvířatům," dodal.

Aktivisté rozdávali letáky, ve kterých popisovali, jak necitlivě se zachází s kapry při výlovu rybníků, jak musí hladovět, jak se dusí, když je přenášejí bez vody nebo jak se bojí o život. Nabádá se v nich k vegetariánství. Výzvy podporovali citáty slavných osobností. "Přijde čas, kdy pojídání zvířat bude odsuzováno stejně jako dnes kanibalismus... a zločin spáchaný na zvířeti bude trestán stejně, jako zločin spáchaný na člověku," citovali renesančního malíře a učence Leonarda da Vinciho (1452 až 1519).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám