Hlavní obsah

Jižní Korea střílela ostrými u sporné hranice, KLDR nebude oplácet

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Jihokorejská armáda uskutečnila v pondělí dělostřelecké cvičení u sporné námořní hranice. Ostrými pálila i z ostrova Jonpchjong ležícího jen 12 kilometrů od hranice a na který 23. listopadu střílela KLDR, uvedla BBC. Sever akci odsoudil, ale nebude ji oplácet.

Článek

Soul se rozhodl zahájit cvičení kvůli opakovaným výhrůžkám, že by mohl přijít další útok na jih. Pchjongjang ovšem uvedl, že právě cvičení u hranice jej mohou vyvolat. Nakonec ale po cvičení rétoriku zmírnil. odsoudil je jako nezodpovědnou vojenskou provokaci, ale nemíní sáhnout k odplatě.

Obyvatelstvo pěti ostrovů ve Žlutém moři včetně Jonpchjongu, kde dál žije 280 z původních 1300 civilistů, dostalo s předstihem pokyn, aby se uchýlilo do krytů. Rozkaz odebrat se do krytu platil i pro novináře a další osoby přítomné na ostrovech podél námořní hranice s KLDR.

Cvičení Soul zahájil se zhruba dvouhodinovým zpožděním, které způsobila mlha. Palba začala ve 14:30 místního času (6:30 SEČ). Podle zpravodaje agentury Reuters, který byl v jednom z krytů na ostrově, vystřelila jihokorejská armáda několik desítek dělostřeleckých granátů. "Kryt se třese a lidé tady mají strach," uvedl také zpravodaj. Cvičení mělo trvat asi hodinu, ale i poté byla slyšet palba. Nad oblastí létaly jihokorejské stíhačky, které měly odradit Severní Koreu od případné protiakce.

Foto: Reuters

Evakuace obyvatel ostrova Jonpchjong do krytů

Pchjongjang upozornil, že cvičení bude znamenat, že jih potká „neočekávaný sebeobranný úder“, který bude smrtelnější, než když "Sever ostřeloval ostrov při podobném cvičení s ostrou střelbou 23. listopadu.“ [celá zpráva]

OSN nic nevyřešila

Před zahájením cvičení jednala o napětí na korejském poloostrově Rada bezpečnosti OSN, ale nedospěla k dohodě. Moskva vyzvala jih, aby od cvičení ustoupil. „V tuto chvíli by bylo lepší odstoupit od cvičení,“ uvedl ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. Čína se obrátila na jih se stejnou žádostí.

Neoficiální vyslanec USA  Bill Richardson, který navštívil minulý týden KLDR, uvedl že "situace je velmi velmi napjatá" . Situaci označil za krizovou. Uvedl, že při tvrdých jednáních se severokorejským generálem, který velí vojskům na hranici, bylo dosaženo určitého pokroku.

Foto: Reuters

Obyvatel ostrova Jonpchjong s plynovou maskou

Návrat inspektorů MAAE je možný

KLDR podle reportéra televizní stanice CNN, který Richardsona doprovází, přistoupila na to, aby se do jejího jaderného komplexu v Jongbjonu vrátili inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Pchjongjang prý také nyní souhlasí s tím, aby byly palivové tyče potřebné k obohacování uranu posílány do zahraničí. Má být také vytvořena komise a zřízena červená telefonní linka mezi oběma Koreami a Spojenými státy. Uvedl reportér CNN Wolf Blitzer.

Foto: Reuters

Evakuovaní obyvatele ostrova Jonpchjong v krytu s vojákem

Naopak americká velvyslankyně Susan Riceová hájila právo Korejské republiky na cvičení s tím, že je "adekvátní vzhledem k pokračujícím provokacím.“

Sever vyhlásil vojenskou pohotovost. [celá zpráva]

USA ale ubezpečily Jih o své vojenské podpoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám