Hlavní obsah

V USA poprvé popravili člověka látkou k usmrcování zvířat

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
McAlester

V americkém státě Oklahoma byl v noci na pátek poprvé popraven vězeň pomocí látky, která se používá ve veterinární medicíně a při usmrcování zvířat, uvedla agentura AP. Ve smrtící injekci byl nahrazen thiopental pentobarbitalem, známým v USA pod obchodním názvem Nembutal.

Článek

Popravený John Duty byl odsouzen k trestu smrti za to, že před 10 lety uškrtil dvaadvacetiletého spoluvězně. V roce 2002 byl odsouzen k smrti. O absolutní trest sám žádal s tím, že je raději zemře, než by zbytek života strávil zavřený v cele. Před popravou požádal pozůstalé oběti o odpuštění.

Použití pentobarbitalu sodného schválil minulý měsíc oklahomský soud. Reagoval na nedostatek thiopentalu sodného, který se jinak ve Spojených státech užívá jako jedna ze tří složek smrtících injekcí.

Thiopentalu sodného je ale nyní v USA zoufalý nedostatek. Jediný výrobce, který anestetikum na americký trh dodává, má totiž technické problémy s produkcí látky. Výrobu neobnoví dřív než v příštím roce. Kvůli nedostatku anestetika už bylo ve Spojených státech odloženo vykonání několika poprav.

Oklahomské úřady proto navrhly užívat namísto dosavadního anestetika pentobarbital sodný. Návrh ihned napadli obhájci dvou odsouzených, protože anestetikum podle nich neúčinkuje dost rychle a odsouzený by mohl být při vědomí, když zaberou zbývající látky smrtící injekce. Oklahomský soud ale námitky proti užití pentobarbitalu sodného nepřijal. [celá zpráva]

Některé společnosti nabízející euthanasii jako švýcarský Dignitas také používají místo thiopentalu pentobarbital. Používá se i při asistované sebevraždě u nevyléčitelně nemocných v Nizozemsku.

Thiopental a pentobarbital

Jak thiopental, tak pentobarbital jsou barbituráty s rychlým nástupem účinku a relativně krátkodobým působením. Pentobarbital se dříve používal jako lék na spaní a při léčení epilepsie. Stále se běžně využívá ve veterinární medicíně a je oblíbenou látkou sebevrahů.

Nitrožilně podávaný thiopental se používal jako anestetikum a k vyvolání umělého spánku. Bývá také používán při euthanasii a exekucích. V těchto případech je jednou ze tří složek smrtící injekce.

Látka odsouzeného uspí těsně před tím, než začnou účinkovat zbylé dvě složky způsobující ochrnutí svalů a srdeční zástavu. Uspání vyžaduje americká ústava s odůvodněním, že ani při popravě se nesmí s odsouzeným zacházet krutě.

Dříve se také používal jako sérum pravdy, protože barbituráty snižují funkci mozku.

Obě látky jsou si blízké, thiopental se metabolizuje na pentobarbital.

Reklama

Výběr článků

Načítám