Hlavní obsah

Zakladatel WikiLeaks byl propuštěn na kauci

– Londýn • Aktualizováno

Odvolací soud ve čtvrtek v Londýně potvrdil propuštění spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange na kauci 200 000 liber (asi šest miliónů korun). Jeho propuštění nařídil už v úterý soud první instance, ale žaloba usilující o jeho vydání do Švédska se proti tomu odvolala. Kauce však byla přijata a Assange opustil londýnský soud svobodný. Zemi ovšem nesmí opustit a proces bude pokračovat.

Foto: Toby Melville, Reuters

Spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange těsně po propuštění hovoří s novináři.

Článek

Assange je ve Švédsku obviněn ze sexuálních deliktů. Ve vazbě je od 7. prosince, kdy se sám vydal policii. Soudce odmítl námitky Švédska a potvrdil původní podmínky kauce.

Assangeovi stoupenci zaplatili 200 000 liber rovnou a dalšími 40 000 budou ručit v případě, že by kauci porušil. Kromě toho Assangeův pas zůstane na policii, kde se bude muset také denně hlásit. Bude se muset zdržovat na určené adrese, odkud nebude smět vycházet přes noc. Assange s podmínkami už dříve souhlasil a je ochoten nosit i náramek, který monitoruje jeho pobyt.

Podle SkyNews ale proti propuštění nebyla ani tak švédská strana, jako britské úřady. Mluvčí švédské prokuratury uvedla: „Rozhodnutí o odvolání je zcela v rukou Britů.“

SkyNews tvrdí, že proti byla britská prokuratura (CPS), která se prý bojí, že by Assange mohl zmizet. CPS potvrdila, že se ozvala proti kauci.

Devětatřicetiletý Australan obvinění ze sexuálních deliktů odmítá. Jsou podle něj politicky motivovaná, souvisejí s tím, že server WikiLeaks zveřejňuje americké důvěrné depeše. O vlastním Assanegově vydání do Švédska se má rozhodnout 11. ledna.

V USA by rádi obvinili Assangeho 

Federální žalobci ve Spojených státech zkoumají, zda by zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange mohli obvinit ze spiknutí. Úřady v USA nyní hledají důkazy, zda Assange nepodněcoval vojína Bradleho Manniga, aby mu poskytl tajné materiály.

Pokud by tomu tak bylo, devětatřicetiletý Australan by v očích úřadů přestal být pasivním příjemcem uniklých dokumentů a stal by se Manningovým komplicem. Žalobci kvůli tomu zkoumají záznam chatu, který oba muži vedli, když voják depeše stahoval z vojenské sítě SIPRnet. Manning od Assange získal přístupové údaje na zvláštní server, kam některé dokumenty nahrál.

Reklama

Výběr článků

Načítám