Hlavní obsah

Moskevská policie zabránila velkému útoku nacionalistů na Kavkazany

Moskva
Aktualizováno

Moskevská policie ve středu zatkla přes 1300 mnohdy nezletilých mladíků a zabránila tak vážnějším srážkám nacionalistů s Kavkazany. Napětí kvůli vraždě fanouška Spartaku Moskva, kterého usmrtil muž z Kavkazu, však trvá. Ruské úřady varují před dalšími možnými útoky nacionalistů.

Článek

"Pogrom se nekonal," píší na titulní straně středeční vydání listu Vedomosti, podle nichž pořádkové síly dokázaly odvrátit velký střet, ale úplně zabránit nepokojům se nepovedlo. Podle policistů napětí může trvat ještě týden a možná i déle, přičemž je jasné, že "ke každému chuligánovi policistu nepostavíš".

Střety se podle expertů budou opakovat i proto, že úřady natolik nereagovaly na sobotní nepokoje nacionalistických fanoušků a vyvolali v nich pocit beztrestnosti.

"Obětem na životech se podařilo vyhnout, ale na obou stranách jsou ranění," píše Kommersant a upozorňuje, že nacionalisticky naladění sportovní fanoušci požadují podporu od vedení země, jinak prý na ulice vyjde i 50 000 lidí.

"Jestli úřady nepřijmou rychlá opatření, nevystoupí vedení země, akce budou pokračovat a Manéž a Jevropejskij (sobotní demonstrace na Manéžním náměstí a středeční nepokoje u nákupního centra Jevropejskij) budou maličkostí. Vyjde třeba 20 000 i 50 000 lidí," citoval deník nejmenovaného vůdce jedné z bojůvek.

Extremisty tvrdě odsoudil premiér Putin

Ruský premiér Vladimir Putin věnoval extremismu část své televizní debaty s občany. Řekl, že stát bude tvrdě potírat všechny formy extremismu, ať by byly jakéhokoliv původu. "Pořádek musí být!" prohlásil v televizní debatě.

Podle premiéra nelze všechny příslušníky různých etnik v zemi házet do jednoho pytle ani očerňovat policii. Stát podle Putina musí plnit svou funkci, samozřejmě v rámci zákonů, a postarat se o to, aby se přistěhovalci z Kavkazu nebáli vyjít na moskevskou ulici, stejně jako o to, aby se nemuseli obávat Rusové žijící na severním Kavkaze. Podle Putina všichni jsou "děti jedné země" a "jedna velká rodina", protože Rusko od počátku vznikalo jako mnohonárodnostní stát mnoha náboženství. Rozhodně se postavil proti variantě, aby liberálové vyšli sami do ulici a tam bojovali s extremisty. To by podle něj byla "nejhorší varianta". Uvedl, že "každý musí bojovat s radikály na svém místě".

Napětí po vraždě

Situace v ruské metropoli je napjatá od minulého týdne. Prvotním impulzem k nepokojům se stala vražda osmadvacetiletého fanouška moskevského Spartaku Jegora Sviridova, kterého v hromadné rvačce počátkem měsíce zastřelil přistěhovalec z Kavkazu. Policisté však do vazby vzali jen podezřelého z vraždy, zatímco ostatní rváče propustili na svobodu. Fanoušci to přičetli úplatkům od kavkazských klanů, a rozhodli se proto hledat spravedlnost v ulicích.

V sobotu na Manéžním náměstí pod okny Kremlu několik tisíc fotbalových fanoušků vykřikovalo nacionalistická hesla a v pomstě za kamaráda mlátilo lidi neslovanského zjevu. Policii trvalo několik hodin, než situaci zvládla. Při nepokojích bylo zraněno 32 lidí. Po středečních incidentech v centru i na okraji města musely ošetření vyhledat tři desítky raněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám