Hlavní obsah

Orbán a Radičová se neshodli v otázce dvojího občanství

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovensko a Maďarsko se nadále neshodují v otázce dvojího občanství. „Postoje Slovenska a Maďarska jsou v této otázce diametrálně odlišné,“ uvedla slovenská premiérka Iveta Radičová po úterním jednání s maďarským protějškem Viktorem Orbánem v Bratislavě.

Foto: Jan Koller, ČTK

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho slovenský protějšek Iveta Radičová na Úřadě vlády v Bratislavě

Článek

Orbán potvrdil, že v této otázce jsou postoje obou zemí velmi rozdílné. Bratislava má obavy, protože Orbánova vláda chce od příštího roku udělovat občanství Maďarům žijícím v zahraničí. Na jihu Slovenska přitom žije půlmiliónová maďarská menšina. Řešení tohoto problému by měla najít společná smíšená komise.

Radičová konstatovala, že minulost nesmí tyto dva státy rozdělovat.

„Osud středoevropských národů je společný. Buď budeme úspěšní všichni, nebo ani jeden z nás. Také proto máme zájem, aby bylo Slovensko úspěšné,“ řekl Orbán.

Premiéři se dohodli, že Slovensko a Maďarsko vybudují severo-jižní plynovod v zájmu zvýšení energetické bezpečnosti obou států. „Jsme připravení dokončit toto propojení v co nejkratším čase. Následně budeme pokračovat v propojení směrem na Polsko,“ uvedla Radičová.

„V otázce energetiky jsme dosáhli průlomu. Osud střední Evropy záleží také na tom, zda vybudujeme celé severo-jižní propojení,“ dodal Orbán.

Reklama

Výběr článků

Načítám