Hlavní obsah

Vybíráme počítačovou sestavu k Vánocům

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejvděčnějších vánočních dárků je počítačová sestava. Zatímco loni měly nejvýkonnější sestavy procesory se dvěma jádry, dnes jsou jimi vybaveny i ty nejlevnější modely. Inovace se nevyhnula ani pevným diskům či grafickým kartám. Poradíme, jak se v široké nabídce neztratit.

Článek

Dávno jsou pryč doby, kdy výkonné sestavy stály několik desítek tisíc korun. Počítač s rychlým čtyřjádrovým procesorem z nabídky společností AMD a Intel dnes stojí okolo 16 tisíc korun. Taková sestava bohatě stačí na hraní nejnovějších her, stříhání videa z rodinné dovolené, či přehrávání filmů ve vysokém rozlišení.

Spousta lidí ale takový výkon nevyužije a bohatě jim stačí obyčejné pécéčko s cenovkou okolo pěti tisíc korun. To je vybaveno procesorem s jedním nebo dvěma jádry a integrovaným grafickým čipem. Tato konfigurace je vhodná pro kancelářskou práci, prohlížení fotografií a přehrávání filmů na DVD nosičích. Chod celé sestavy je ale pochopitelně značně pomalejší.

Výkonná grafika není jen na hry

Samostatné grafické karty se před deseti lety montovaly do stolních sestav pouze kvůli hraní her, protože integrovaný čip jim nestačil. Situace se ale v dnešní době změnila.

Separátní grafiku potřebují kvůli vizuálním 3D efektům moderní operační systémy Microsoft Windows 7 a Snow Leopard od Applu. Vhod přijde i při přehrávání filmů ve vysokém rozlišení na nových Blu-ray nosičích, které pomalu vytlačují z trhu rozšířenější standard DVD.

Moderní grafické karty navíc dovolí k počítači připojit najednou několik monitorů s Full HD rozlišením. Na jednom pak může být například spuštěný film a na druhém internetový prohlížeč.

SSD místo HDD

Z moderních počítačových sestav pomalu mizí pevné disky. Nahrazují je moderní SSD jednotky, které neobsahují žádné pohyblivé součástky. Díky tomu jsou proti svým předchůdcům daleko rychlejší.

To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače. Na strojích s hard diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Co se kapacity týče, nezůstává SSD technologie také pozadu.

Zakoupit je možné variantu s velikostí až 2 TB. To je stejná hodnota jako v případě největšího pevného disku. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.

Bez paměti to nejde

Důležitou roli v každé počítačové sestavě hraje operační paměť. Kvůli náročnějším operačním systémům i programům jí je potřeba stále více. Do většiny nových počítačů se proto dnes montují moduly o velikosti alespoň 4 GB.

Nejlevnější sestavy však mají k dispozici stále jen 2GB operační paměť, což u Windows 7 i starších Vist značně zdržuje při práci. Naštěstí téměř do všech počítačů je možné přibližně za tisíc korun dokoupit další modul s velikostí 2 GB.

HP Compaq 100eu: nejlevnější z nejlevnějších

Před Vánocemi se snaží společnost Hewlett-Packard zaujmout extrémně levnou počítačovou sestavou Compaq 100eu. Pořídit ji je totiž možné za necelých pět a půl tisíce korun. Srdcem počítače je procesor Intel Atom D410 s frekvencí 1,66 GHz, který má k dispozici 1 GB operační paměti typu DDR2.

Foto: Novinky

HP Compaq 100eu

To je na dnešní dobu již opravdu málo – 2GB paměť by sestavě slušela daleko více. O grafický výkon se stará integrovaný čip Intel Graphics Media Accelerator 3150, který je vhodný spíše na kancelářskou práci nebo brouzdání po internetu.

Sestava HP Compaq 100eu je vybavena 160GB pevným diskem, DVD vypalovačkou s technologií potisku médií (LightScribe) a čtečkou paměťových karet. Počítač je dodáván s operačním systémem Microsoft Windows XP Home Edition, bez problémů by ale měl zvládat také chod nejnovějších Windows 7.

  • Klady: vyvážený poměr cena/výkon
  • Zápory: sestava má malou operační paměť
  • Cena: 5300 Kč

HAL3000 Platinum 8414: výkon hraje prim

Počítačová sestava od společnosti Hal se snaží nabídnout co nejvyšší výkon. Bez problémů zvládá nejnovější hry, stříhání videa i přehrávání filmů ve vysokém rozlišení.

Foto: Novinky

HAL3000 Platinum 8414

Základem je čtyřjádrový procesor AMD Phenom II X4 s frekvencí 3,0 GHz, 4 GB operační paměti typu DDR3 a výkonná grafická karta ATI Radeon HD 5770 s 1 GB vlastní paměti. Kvůli zachování co nejnižší ceny není sestava vybavena SSD jednotkou, ale pevným diskem s kapacitou 1500 GB.

Výrobce šetřil i na vypalovačce. Místo moderního Blu-ray systému dokáže počítačová sestava číst a vypalovat pouze DVD nosiče. Blu-ray mechanika by přitom navýšila cenu sestavy jen o 1500 Kč.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: absence Blu-ray mechaniky
  • Cena: 18 000 Kč

ASRock Vision: miniaturní PC s 3D obrazem

Nový počítač ASRock Vision 3D 135B spadá do kategorie takzvaných nettopů. Tyto počítače jsou menší a levnější než běžné osobní počítače a přitom nabídnou podobný výkon, jako jejich větší bratříčci.

Foto: Novinky

ASRock Vision

Srdcem počítače je rychlý procesor Intel Core i3 370M, který je taktován na frekvenci 2,4 GHz. K dispozici má sestava také 4 GB operační paměti, 500GB disk a výkonnou grafickou kartu nVidia GeForce GT 425M. Ta podporuje technologii 3D Vision pro přehrávání trojrozměrného videa a standard DirectX 11.

  • Klady: kompaktní a exkluzivní vzhled, vhodné k televizoru v obývacím pokoji
  • Zápory: sestavě by více slušel rychlejší SSD disk
  • Cena: 17 000 Kč

Asus EeeKeyboard: sestava ukrytá v klávesnici

Zajímavou počítačovou sestavu nabízí společnost Asus. Model EeeKeyboard je mnohem kompaktnější než ledajaký notebook. Ukrývá se totiž v těle obyčejné klávesnice.

Foto: Asus, Novinky

Asus Eee Keyboard PC

I přes drobné rozměry počítači nechybí vestavěný dotykový displej, který je ale velice malý. Naštěstí je možné sestavu připojit k většímu monitoru nebo televizoru, a to dokonce bezdrátově pomocí speciálního vysílače.

EeeKeyboard není žádný rychlík. Má v sobě procesor Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz, operační paměť o velikosti 1 GB, integrovanou grafickou kartu Intel GMA 950 a SSD jednotku s kapacitou 16 nebo 32 GB. Počítač pohání systém Windows XP.

  • Klady: kompaktní a exkluzivní vzhled, vhodné k televizoru v obývacím pokoji
  • Zápory: proti pořizovací ceně slabý výkon
  • Cena: 10 500 Kč

MSI Wind Top: počítač a monitor v jednom

Ušetřit místo na stole se snaží společnost MSI se svým počítačem Wind Top, který patří do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako je procesor, grafická karta, nebo reproduktory jsou umístěny v monitoru.

Foto: Novinky

MSI Wind Top

Kromě klávesnice a myši tak už k němu není potřeba nic přikupovat. Wind Top je vybaven procesorem Intel Core 2 Duo s frekvencí 2,2 GHz, 4GB operační paměti, grafickou kartou nVidia GeForce 9400 a pevným diskem s kapacitou 640 GB.

Monitor má rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů a je navíc dotykový. Jednoduše tak na něm můžete psát prstem nebo speciálním perem stejně jako na papír.

  • Klady: k sestavě není potřeba dokupovat žádné příslušenství
  • Zápory: do počítače není možné namontovat jinou grafiku ani procesor
  • Cena: 19 000 Kč

Hitem letošních Vánoc je Kinect

Necelý měsíc stačil společnosti Microsoft k tomu, aby prodala 2,5 miliónu systémů Kinect, který nahrazuje u televizní konzole Xbox dálkový ovladač. Kinect se přitom jednoduše připojí k herní konzoli Xbox 360. A jak to celé funguje? Přístroj dokáže díky dvěma infračerveným čidlům a citlivému mikrofonu snímat pohyb člověka před televizí a přenést jej do hry. Například v akční hře hráč máchne pěstí proti obrazovce, čidla přenesou úder do hry, ve které zasáhne virtuálního soupeře. V Česku je možné novinku pořídit už za 3500 korun. Zakoupit je možné také senzor s konzolí Xbox 360 a souborem her Kinect Adventures, který vyjde na 7990 Kč.

Foto: Reuters

Představení zařízení Kinect

Velkým konkurentem zařízení Kinect je interaktivní konzole Wii od Nintenda. Hráč neovládá hru pouhým mačkáním tlačítek, ale reálnými pohyby, které by v daných situacích dělal. Na rozdíl od Projektu Kinect je ale nutné při hraní na Wii mít vždy v ruce ovladač. Pohybové ovládání her od Nintenda nevyjde naši peněženku tak draho. Konzole se sérií sportovních her a jedním ovladačem stojí 4500 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Retro hračky, které potěší i dnešní děti

Také rádi vzpomínáte na své oblíbené hračky, které vás i vaše sourozence provázely celé dětství? Zajisté mezi ně patřily nejen oblíbené stavebnice Merkur,...

Výběr článků

Načítám