Hlavní obsah

Zabitý lupič z Dubence byl německého původu, měl perfektní přízvuk

Karlsruhe

Pondělní vydání deníku Bild odhalilo, proč se německým policistům dlouho nedařilo dopadnout dvojici bankovních lupičů žijící v českém Dubenci. Muž byl totiž původem Němec, takže policie nepředpokládala, že pár lupičů může žít v cizině, protože neměli cizí přízvuk.

Foto: dapd, ČTK

Centrum Karlsruhe po zásahu proti lupičům

Článek

Muž, který byl zabit při bankovní loupeži, se původně jmenoval Johann Kaiser. Po svatbě přijal české příjmení své manželky a změnil si křestní jméno na Jaroslav. Napsal to s odvoláním na českou policii německý deník Bild. Mluvčí policejního prezídia v Karlsruhe k tomu řekl, že to nemůže potvrdit ani vyvrátit.

Bild uvádí, že se německá policie nezaměřila prioritně na pátrání mezi cizinci nebo v cizině právě proto, že muž neměl přízvuk.

Stuttgartské vydání Bildu rovněž cituje Hanse-Petera Potta z karlsruhské kriminálky, který měl pátrání po "lupičích-gentlemanech" na starosti.

"Měli víc štěstí než rozumu," soudí o pachatelích, kterým se, přestože je několikrát při přepadení zachytily bezpečnostní kamery, dařilo německé policii 15 let unikat. Svým počínáním si podle něj museli být velmi jistí, o čemž svědčí i to, že některé banky vyloupili dvakrát i třikrát. "Ušetřili si tím čas potřebný k obhlížení terénu," uvedl jako možný důvod Pott.

Vysoká odměna

Podle pondělního vydání deníku Süddeutsche Zeitung slíbila policie za informace, které povedou k jejich dopadení, odměnu 50 000 eur (přes 1,2 miliónu Kč). Oni sami si přepadáváním bank podle vyšetřovatelů přišli zhruba na dva milióny eur (okolo 50 miliónů Kč).

Jestli má dvojice na svědomí opravdu na svědomí dvacítku bankovních přepadení provedených v posledních patnácti letech, mají tento týden prokázat testy DNA.

Česká policie k případu uvedla, že ji němečtí kolegové oslovili s žádostí o spolupráci a že tento pár kvůli trestné činnosti v ČR stíhán nebyl. Nevyloučila však, že se při současném vyšetřování zjistí, že se manželé podíleli na dosud neobjasněných zločinech i v Česku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám