Hlavní obsah

Revoluční léčba migrény

Botox je znám hlavně jako kouzelný prostředek, který vás zbaví vrásek bez chirurgických zákroků, nicméně kromě toho má mnoho dalších pozitivních účinků. Nyní se ukazuje, že může být prospěšný nejen těm, kdo mají problém s pružností pleti, ale i lidem, které trápí migrény.

Článek

Newyorčanky Suzanne Greenbergová a Alyson Taylorová poprvé po letech cítí úlevu od příšerných bolestí hlavy. Tvrdí, že je to díky botoxu. Obě ženy docházejí na injekce do Roosevelt Hospital Centra k neuroložce Juline Brysonové. Ta je velkou zastánkyní užití této metody pro všechny, kdo trpí bolestí hlavy častěji, než 15 dní v měsíci.

Botox byl jako prostředek léčby chronických migrén dospělých v Americe oficiálně schválen letos v říjnu Správou potravin a léčiv (FDA), ale mnoho lékařů jej podle Brysonové používá už delší dobu. Je to podle nich další z mnoha možností využití léčiva, jež se už několik let používá nejen na odstraňování vrásek, ale také například k léčbě cervikální dystonie a nadměrného pocení.  [celá zpráva]

Migréna je kvalifikovaná jako intenzivní pulsující bolest hlavy nebo části hlavy, kterou provází nevolnost, zvracení, citlivost na světlo a zvuk. Pacientka Suzanne Greenbergová tvrdí, že botoxové injekce jsou jediná léčba, jež jí umožňuje žít normální život. Její bolesti byly totiž tak velké, že i běžné úkoly jsou pro ni velmi náročné. "Už na druhý den po botoxu jsem si ale řekla: Páni, jsem to zase já..!," vzpomíná Greenbergová.

"Největší plus je zmírnění bolesti až tak, že ji můžu ignorovat a pokračovat v tom, co dělám," říká zase Alyson Taylorová.

Injekce jsou pacientům podávány zhruba ve 12týdenních intervalech do oblasti kolem hlavy a krku. Cena jednoho sezení vyjde asi na 400 až 750 dolarů, tj asi 7600 - 14 250 korun. Některé pojišťovny tento zákrok v Americe hradí, jiné zatím ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Bolesti hlavy mají různé příčiny

Bolest hlavy vypadá banálně, ale někdy je hodně těžké najít její skutečnou příčinu. Mohou jich být desítky. Nejčastější důvody však bývají zhruba tři. Problémy...

Výběr článků

Načítám