Hlavní obsah

Výbuchy ve Švédsku byly pokusem o teroristický čin

Stockholm
Aktualizováno

Dva výbuchy, které v sobotu večer nastaly v centru švédské metropole Stockholm, byly "velmi vážným teroristickým útokem". Uvedla to v neděli švédská zpravodajská služba SÄPO. Jde o první útoky spojené s islamisty v této skandinávské zemi.

Článek

Při explozi auta poblíž významného nákupního centra zemřel jeden člověk - sám atentátník, a dva lidé byli lehce zraněni.

Islamistické stránky zveřejnily fotografii atentátníka. "Toto je náš bratr, mudžáhid Taymour Abdel Wahab, který vykonal mučednickou operaci ve Stockholmu," citovala ze stránek agentura AFP. Národnost atentátníka, jeho věk nebo jiné bližší informace o něm nebyly zveřejněny.

Po prvním výbuchu následoval o několik chvil později další. Policie vyšetřuje, zda útok souvisí s e-mailem, který jí přišel před výbuchem a který kritizoval účast švédské armády na operacích v Afghánistánu. Skandinávský stát má v této asijské zemi 500 vojáků.

Vyšetřuje také, zda šlo o akci jednotlivce nebo konspiraci větší skupiny.

Švédský premiér Frederik Reinfeldt útok odsoudil. Podle něj ti, kteří nesouhlasí s tím, jak země funguje, mají jiné možnosti, jak svou zlost vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám