Hlavní obsah

Mrtví lupiči z Karlsruhe žili v jihočeském Dubenci

– České Budějovice
Právo, Pavel Orholz

Čtyřicetiletý muž a o dva roky mladší manželka, které v pátek zastřelila německá policie při pokusu o přepadení banky v Karlsruhe, žili poklidně v malé jihočeské obci Dubenec na Českobudějovicku. Sousedi manželského páru vůbec netušili, čím se dvojice živí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V tomto stavení na kraji Dubence žila dvojice, kterou německá policie zastřelila při pokusu o přepadení banky v Karlsruhe.

Článek

Přestože je německá policie podezírá z toho, že za posledních patnáct let vyloupili asi dvacet bank a přišli si tak zhruba na 50 miliónů korun, bydleli v opravené pastoušce na kraji obce a rozhodně ne jako boháči. Jistotu, zda jde skutečně o hledané lupiče, bude mít policie až po testech DNA.

„Ta zpráva mě rozhodně šokovala. Byli to normální příjemní lidé, ale navenek se vůbec neprojevovali. Ani nechodili do blízké hospody a v podstatě je tu nebylo vůbec vidět. Nechodili ani na obecní akce“ sdělil Právu jeden ze sousedů.

Dům manželů Jaroslava a Růženy Benešových je až na kraji obce za stájemi s koňmi a je obehnaný vysokým dřevěným plotem. Lidé v obci ani nevěděli, jak se dvojice živí. „Podle mě pracovali na počítači. Bývali tu dost často, ale rozhodně nic nenasvědčovalo, že mají nějaké větší sumy peněz,“ konstatoval další z obyvatel Dubence, který je součástí obce Dívčice a žije v něm kolem stovky lidí.

V neděli dopoledne byl ve stavení dvacetiletý syn. V sobotu poskytl rozhovor německým novinářům z Bild am Sontag. Dnes se však s médii už bavit nechtěl a zřejmě jej poučili policisté. „Nemůžu podávat jakékoliv informace,“ řekl Právu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Obec Dubenec

Mladík přišel před 15 lety při autonehodě o vlastního otce. Potom se jeho matka seznámila s novým partnerem. Údajně právě po jejich seznámení začali přepadávat banky v Karlsruhe, Mannheimu a v jižním Falcku. [celá zpráva]

Tehdy podle německé policie začala série přepadení bank při nichž pachatelé vystupovali velmi zdvořile a za loupeže se dokonce omlouvali. Proto si vysloužili přezdívku "lupiči-gentlemani". Podle kriminalistů byli i přesto nebezpeční, protože vždy dávali najevo, že bez váhání zbraň použijí.

Foto: Novinky

Manželé přepadli v pátek banku v centru Karlsruhe. Při útěku s lupem zhruba 10 000 eur (asi 252 000 korun) vystřelili po zasahujících policistech. Osmadvacetiletou policistku postřelili do nohy. Německá policie střelbu opětovala a muže přitom smrtelně zasáhla. Jeho partnerka si pak podle vyšetřovatelů nejspíš vzala život sama výstřelem do úst. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám