Hlavní obsah

Demonstrující studenti v Londýně zapálili stanoviště stráže, zvýšení poplatků nezabránili

– Londýn • Aktualizováno
Novinky,

Tisíce studentů ve čtvrtek potřetí demonstrují v centru Londýna proti zvýšení stropu na školné. Protesty se zvrhly v násilí. Zapáleno bylo i opuštěné stanoviště stráže. Devět policistů bylo zraněno, z toho osm vážně, uvedla televize SkyNews s tím, že bylo zadrženo devět demonstrantů. Poslanci navýšení schválili. Poté násilí na ulicích vzrostlo. Demonstranti se pokusili vniknout do budovy ministerstva financí.

Článek

Pro zvýšení stropu na školné na 9000 liber ročně hlasovalo 323 poslanců, proti 302. Hlasování štěpilo liberální demokraty, 28 bylo pro, 21 proti.

Velký dav studentů se sešel na náměstí před parlamentem, kde potyčky postupně nabývaly na síle. Policisté se snažili pochodující studenty zastavit a vyzývali je, aby se drželi povolené trasy.

Ti to ale neudělali, přelezli bariéry ve snaze proniknout k budově parlamentu a dostali se do zahrady. Vypálili i rakety z ohňostroje a házeli do ohrazené zóny na muže zákona lahve a kameny. Vypálena byla i dýmovnice.

Při střetech, kdy studenti používali k útoku i kovové rámy z bariér, byl vážně zraněn jeden z  policistů. Poté muži zákona přitvrdili. Při dalších střetech byli zraněni další policisté.

Navečer zapálili demonstranti nepoužívané stanoviště stráže před budovou parlamentu.

Cameronova vláda čelí prvním velkým protestům, ale zatím neustupuje. Poslancům ministr obchodu za liberální demokraty Vince Cable řekl, že plán na zvýšení stropu je fér a mohl by pomoci univerzitám, které se potýkají se schodkem v rozpočtu. Tři liberálnědemokratičtí poslanci resignovali na pozice poradců liberálnědemokratických ministrů. Vysoce postavený představitel liberálních demokratů odešel před hlasováním.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Policisté brání studentům v přístupu k budově parlamentu.

Liberální demokraté před volbami tvrdili, že se zasadí o zrušení školného. Mnozí jim vyčítají, že otočili kormidlem. Po schválení zákona studenti uvedli, že už nikdy nebudou liberální demokraty volit.

Studenti už masově demonstrovali proti záměru zvýšit roční strop na školné na devět tisíc liber. Poprvé dokonce na čas okupovali část sídla konzervativců a podruhé také okupovali některé univerzity. [celá zpráva]

Při druhé demonstraci zůstali dlouho do noci ve vládní čtvrti a poničili tam autobusové zastávky, policejní auto i budovy ministerstev. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám