Hlavní obsah

V USA pokazili tisk miliónů stodolarovek, mačkal se papír

Novinky, pit
New York

Americké ministerstvo financí a centrální banky musely zastavit výrobu nových stodolarových bankovek vybavených nejmodernějšími ochrannými prvky proti padělání. Při jejich tisku se mačkal papír, takže na platidle zůstávala bílá místa. Podle televizní stanice CNBC šlo o desítky miliónů nových bankovek.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Spojené státy nicméně musely uložit do trezorů v hlavním městě Washingtonu a texaském Forth Worthu více než miliardu dosud vytištěných stodolarových bankovek, protože zatím nedokáží oddělit povedené od pokažených.

Pokud by se více než 1,1 miliardy vytištěných nových stodolarových bankovek třídilo ručně, trvalo by to podle CNBC 20 až 30 let. Úřady proto musejí vyvinout mechanický systém, jemuž by to podle odhadů mohlo zabrat asi rok. Vadné bankovky potom budou zničeny.

Celková hodnota zatím nepoužitelných peněz činí 110 miliard dolarů (zhruba dva bilióny korun). Podle CNBC je to více než deset procent celkové zásoby dolarů ve světě, která podle zdroje z americké vlády představuje kolem 930 miliard dolarů.

Nové bankovky se Spojeným státům značně prodraží. Již nyní jsou s náklady 12 centů na jednu bankovku nejdražší v historii země, výroba běžné bankovky stojí dvakrát méně. Další výdaje budou nezbytné na třídění dosud vytištěných peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám