Hlavní obsah

Izrael je roztrpčen, Argentina a Brazílie uznaly Palestinský stát

Novinky,

Argentina v noci na úterý uznala Palestinský stát na územích okupovaných Izraelem v roce 1967. Následovala Brazílii, která to udělala o den dříve, uvedla agentura AP. Obě země krok zdůvodňují frustrací z mírových rozhovorů, které váznou, Izrael je ale krokem pobouřen a podle něj podkopává úsilí o dosažení mírové dohody.

Foto: Bob Strong, Reuters

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva uznal Palestinský stát.

Článek

Argentinský ministr zahraničních věcí Hector Timerman řekl, že když vidí, jak váznou jednání, „nastal čas uznat Palestinu jako svobodný a nezávislý stát“.

Palestinští představitelé rozhodnutí obou jihoamerických zemí ocenili. Naopak tajemník izraelského ministerstva zahraničí Danny Aylon zmínil, že obě země jsou vzdálené a neuvědomují si, jakou udělaly diplomatickou chybu.

„Toto škodlivé rozhodnutí, které vyvolává rozčarování, jde proti existujícím izraelskopalestinským smlouvám,“ uvedl mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor s tím, že ustavení Palestinského státu má být výsledkem mírové smlouvy.

Izrael by nejraději dosáhl úpravy hranic, aby si mohl uchovat židovské osady vybudované po Šestidenní válce na okupovaných územích. Hlavně si chce ale uchovat Východní Jeruzalém. Město vyhlásil za nedělitelné. Palestinci však chtějí, aby Východní Jeruzalém byl hlavním městem budoucího Palestinského státu.

Palestinci tvrdí, že Palestinský stát během posledních dvaceti let uznalo asi sto zemí, většinou muslimských nebo států bývalého východního bloku. Podle Izraele to stejně nemá žádný praktický význam.

Rozhovory opět uvázly, protože Izrael obnovil v září výstavbu v židovských osadách na okupovaných územích. Palestinci podmiňují jednání moratoriem na výstavbu.

Izraelský ministr obrany Ehud Barak v úterý uvedl, že další jednání o moratoriu s USA zamrzla, protože USA se věnují problémům s WikiLeaks a napětím na Korejském poloostrově, napsal list Ha´arec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám