Hlavní obsah

Počet infikovaných webů se proti loňsku zdvojnásobil

Počet webových stránek v Česku, které mohou poškodit data v počítačích uživatelů, se od loňska zvýšil o 111 procent. Každý pátý odkaz ve vyhledávačích odkazující na zábavu vede k infikovaným stránkám. Vyplývá to z údajů společnosti AutoCont.

Foto: Novinky

Článek

"Počítačové hrozby jsou rok od roku důmyslnější a už zdaleka neplatí, že se šíří pouze sdílením dat nebo přes email. Velká část hrozeb, které napadají uživatelská data, se šíří přes webové stránky a nechránění uživatelé se tak dříve nebo později vždy infikují," uvedl bezpečnostní expert AutoContu Milan Chromý.

Nebezpečí číhá na stránkách, kde by to uživatelé čekali nejméně. Škodlivý obsah se ve větší míře objevuje i na důvěryhodných stránkách, jakými jsou webové vyhledávače, zpravodajské servery a sociální sítě.

"Stránky obsahující porno, rasismus nebo hry už dávno nepatří mezi největší hrozby. Právě 79 procent poškozujících kódů, kterými jsou viry nebo spyware, se distribuuje přes legitimní stránky jako online zpravodajské deníky, vyhledávače, sociální sítě a další podobné stránky," doplnil Chromý.

Počítače terorizuje spam. Jak se bránit

Bezpečnostní experti ze společnosti Cisco odhadují, že letos vzroste množství nevyžádané pošty o rekordních 30 procent. Podle aktuálních dat společnosti Symantec přitom již nyní tvoří spam více než 92 procent ze všech odeslaných e-mailů. Poradíme, jak se bránit.

Nejčastějším obsahem spamu jsou nejrůznější nabídky na cenově výhodné léky, módní doplňky, hodinky, produkty na snižování váhy, půjčky a pracovní místa. Místo výhodné nabídky přitom zpráva zpravidla skrývá nějaký škodlivý virus.

Zneužívány jsou také nejrůznější katastrofy, jako například v roce 2010 zemětřesení na Haiti, kdy se pod záminkou humanitární pomoci snažili podvodníci vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám