Hlavní obsah

Švédku, která obvinila zakladatele WikiLeaks ze znásilnění, spojují se CIA

Novinky, rei

Švédka Anna Ardinová, jedna z žen, které obvinily zakladatele WikiLeaks Juliana Assange ze znásilnění, se angažuje v kubánských opozičních hnutích, které podporují Spojené státy a jejich zpravodajská služba. Tvrdí to blogeři na levicových stránkách Firedoglake a Counterpunch.

Článek

„Hlavní žalobkyně Assange spolupracovala s řadou proticastrovských skupin, z nichž nejméně jedna je sponzorována Spojenými státy a podporuje ji bývalý agent CIA Luis Posada Carriles,“ uvádějí blogy v narážce na ceněné opoziční hnutí Dámy v bílém. Posada byl uznán vinným z podílu na pumovém útoku proti letadlu kubánských aerolinií, při němž v roce 1976 zemřelo 73 lidí.

Ardinová se s Carrilesem měla setkat na Kubě i ve Švédsku a podle autorů byla též ve spojení s organizací Union Liberal Cubana, kterou vede Carlos Alberto Montaner, o němž stránky tvrdí, že spolupracuje se CIA.

Znásilnění nebo styk bez kondomu

Ardinová společně s další ženou, Sofií Wilénovou, obvinily zakladatele serveru WikiLeaks ze znásilnění během jeho srpnového pobytu ve Švédsku. Jeden z Assangeových právníků James D. Catlin to odmítl. Řekl, že jediné, z čeho by mohl být jeho klient vinen, je sexuální styk bez kondomu.

„O tři měsíce a tři státní žalobce později, chtějí Švédové proces. Sex, s nímž obě strany souhlasily a který začal s kondomem, skončil bez kondomu, tudíž se sexem jedna ze stran nesouhlasila,“ komentoval Catlin srpnové rozhodnutí švédských úřadů upustit od obvinění a následné zvrácení rozhodnutí a vydání zatykače na Assange v listopadu.

Podle Catlina byly navíc zachyceny textové zprávy z mobilů obou žen, v nichž se bezprostředně po setkání s Assangem chlubí úspěchem.

Reklama

Související články

Assange zůstane ve vazbě, kauci mu zamítli

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se v úterý vydal britské policii, uvedla BBC. Odpoledne byl Assange obviněn ze čtyř sexuálně motivovaných činů....

Výběr článků

Načítám