Hlavní obsah

Při stávce se zavře 500 škol, nemocnice budou mít víkendový provoz

Právo, ČTK, svj, per

Stávka proti krácení mezd ve státní a veřejné správě a proti dalším změnám v zákoníku práce uzavře ve středu na 500 škol po celé republice a omezí provoz nemocnic, úřadů či kulturních zařízení. Podle odhadů odborářů se protestu různými formami zúčastní statisíce lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odboráři na protestní demonstraci. Ilustrační foto

Článek

Jak v pondělí uvedly školské odbory, do stávky se zapojí kolem 2500 škol z celé ČR, tedy asi čtvrtina všech škol. Z toho zhruba 500 škol se uzavře úplně, ostatní omezí provoz školní jídelny, informoval v pondělí předseda školských odborů František Dobšík. Protestují totiž zejména nepedagogičtí pracovníci škol jako kuchařky, školníci a administrativní pracovníci. Těm mají na rozdíl od učitelů klesnout od příštího roku platy o deset procent.

Například v České Lípě se uzavřou dvě základní školy, děti budou mít volno. V ostatních školách ve městě se podle tamní zástupkyně školských odborů Aleny Losové nebude vařit, učitelé se spolu s nepedagogickými zaměstnanci škol a dalšími pracovníky státní správy sejdou v poledne na protestním shromáždění.

Podle Dobšíka se do stávky zapojí zejména základní školy, nevyhne se však ani mateřským, středním nebo speciálním. V Českých Budějovicích bude třeba uzavřena Mateřská škola Čéčova, otevřena bude jen jedna třída. V Jihomoravském kraji bude ve středu stávkovat více než stovka škol.

K protestu se připojí i zdravotníci, finanční úřady nebo umělci. Stávkovat bude například i brněnská zoologická zahrada. Odbory organizují protestní shromáždění, které začne pět minut po poledni před Janáčkovým divadlem. Protestní mítinky se ale budou ve stejný čas konat po celé republice, v Praze se bude demonstrovat na Palackého náměstí.

Nesouhlas s chystanými vládními úspornými opatřeními přijdou vyjádřit i pracovníci katastrálních úřadů či úřadů práce. V nouzovém režimu budou pracovat některé soudy.

Akutní péče bude poskytnuta všude

V nemocnicích nemůže většina zaměstnanců stávkovat, protože by ohrozili péči o pacienty. Stávka tam proto bude spíše symbolická.

„Stávkující budou mít připnutá kolečka s nápisem stávka a na odděleních budou vyvěšeny plakáty podporující stávku,“ řekla Právu v pondělí Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Informovala, že stávkující – kteří budou moct skutečně stávkovat – se sejdou na shromážděních ve 12.05 hod. Ve velkých nemocnicích, například v pražském Motole, budou shromáždění probíhat už od 11 hod. Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík řekl, že v nemocnici s 5500 zaměstnanci bude bez nároku na mzdu stávkovat 150 zaměstnanců. Odboráři mu podle zákona dodali jejich seznam. Další stovky prý s požadavky odborů sympatizují.

„Provoz v nemocnicích bude jako o víkendu, tedy slabý, ale pacient akutní péči vždy dostane. Stejně tak budou probíhat plánované operace, které nešly přeložit,“ uvedla Žitníková. Dodala, že zdravotníci několik týdnů dopředu věděli, kdy stávka bude, a tak na den stávky neobjednávali pacienty na kontroly nebo vyšetření.

Podle jejích slov někde budou shromáždění ne na volném prostranství, ale takříkajíc pod střechou. „V Liberci si například odboráři od vedení nemocnice pronajali aulu, v níž se shromáždění uskuteční,“ řekla Žitníková.

Odboráři druhého největšího svazu ve zdravotnictví – Lékařského odborového klubu – stávkovat nebudou, protože mají svoji vlastní akci Děkujeme, odcházíme, kdy už 4200 lékařů ze 16 000 ohlásilo svůj úmysl podat výpověď na konci tohoto roku, což znamená, že s dvouměsíční výpovědní lhůtou by odešli k 1. březnu příštího roku.

Zavře i Národní knihovna

Jak už odboráři dříve informovali, zaměstnavatel by měl rozhodnout, zda bude konkrétní zařízení uzavřeno nebo zůstane částečně v provozu. Týká se to škol, knihoven, muzeí či úřadů. Kvůli stávce bude ve středu v hlavním městě zcela uzavřena Národní knihovna. Program musela na středeční večer kvůli stávce změnit také Státní opera Praha.

Policisté a hasiči mají podle zákona zakázáno stávkovat, část z nich by se však měla v den stávky připojit k protestu v hlavním městě. Ti, kteří budou ve službě, budou podle odborů protestovat „jinou formou“. Na 15. prosince pak chystají v Praze vlastní akci.

Někde prý šéfové hrozí vyhazovem

Chystanou stávku v pondělí kritizovali zástupci zaměstnavatelů sdružených v Hospodářské komoře a ve Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. Upozornili na to, že v podnikatelské sféře platy již klesly. Odboráři však tyto argumenty už před časem odmítli s tím, že zatímco některé firmy v krizovém roce 2009 snižovaly mzdy kvůli nedostatku práce, například zdravotníci, hasiči nebo úředníci méně práce než dřív nemají.

V některých úřadech kvůli stávce údajně hrozí vyhazovy. Jak Právu nezávisle na sobě sdělily dvě nejmenované zaměstnankyně finančních úřadů ze severní Moravy a středních Čech, pracovníkům, kteří se chtějí do středeční stávky zapojit, bylo „důrazně doporučeno“, aby tak nečinili. „Navíc se už začalo mluvit o tom, kdo přijde od ledna o 10 a kdo o 20 procent platu,“ dodala jedna ze zaměstnankyň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám