Hlavní obsah

Cholera na Haiti se šíří, lidé odmítají lékaře a chodí k šamanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Cholera si na Haiti od října vyžádala 1882 obětí, uvedlo místní ministerstvo zdravotnictví. Jen v posledních dnech zemřelo podle AFP na tuto nemoc 140 lidí. Problémem je, že v zemi, kde je rozšířen kult voodoo, mnozí považují nemoc za nadpřirozenou, a proto jdou za šamany místo za lékaři.

Foto: Reuters

Nemocný cholerou. Ilustrační foto

Článek

"Zaznamenali jsme zvýšený nárůst úmrtí v komunitách, kde lidé připisují výskyt této nemoci kouzelnictví," řekl doktor Duvelson Angello a dodal: "V oblasti Grande Anse čelíme kulturnímu problému. Lidé si myslí, že ta nemoc je nadpřirozená, nedodržují zdravotní doporučení a raději se obracejí na přírodní léčitele, kteří jsou ale také nakažení.“

V posledních dnech bylo také lynčováno nejméně 14 lidí považovaných za kouzelníky voodoo, které lidé viní, že šíří nemoc speciálním očarovaným prachem.

Lékaři odhadují, že na Haiti je nyní nakaženo cholerou nejméně 84 000 lidí. Haitské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že bylo hospitalizováno na 35 000 osob. Na nákazu umírá 2,3 procenta nemocných, což je dvakrát více, než udávají mezinárodní standardy.

Pokud je dost pitné vody a zabrání se totální dehydrataci organismu způsobené průjmem, je úmrtnost pod jedno procento.

Světová zdravotnická organizace uvedla, že cholera může postihnout až 400 000 Haiťanů. Problémem je, že 1,5 miliónu obyvatel žije stále v stanech, protože na začátku roku hlavní město Port au Prince zdevastovalo zemětřesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám