Hlavní obsah

Rozbředlý sníh a námrazy komplikují dopravu v Česku

Aktualizováno

Silničáři varovali před komplikovanou situací na silnicích v Česku. Zvýšenou opatrnost by měli řidiči dávat především na komunikacích nižších tříd, které jsou pokryté vrstvou ujetého nebo rozbředlého sněhu.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Komplikovanou situaci na silnicích způsobuje především rozbředlý a uježděný sníh.

Článek

Většina silnic ve Středočeském kraji v neděli zůstává sjízdných pouze se zvýšenou opatrností. Na komunikacích nižších tříd většinou leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Na rychlostních silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu, komunikace první třídy jsou mokré po chemickém ošetření.

Pozor by měli dávat řidiči na silnicích nižších tříd na Mělnicku a Benešovsku, kde na některých místech leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Vrstva ujetého sněhu krytá posypovým materiálem leží na okresních komunikacích Kladenska, Berounska, Rakovnicka, Mladoboleslavska, Prahy-východ a Prahy-západ.

Se zdržením museli počítat lidé cestující z Teplic do Prahy. Na 76. kilometru dálnice D8 havaroval okolo druhé hodiny ranní autobus, který uzavřel dálnici na pět hodin. Nyní je již opět průjezdná. [celá zpráva]

Na rozbředlý sníh řidiči narazí v Olomouckém kraji na silnicích prvních tříd a regionálních vozovkách v níže položených oblastech. Ujetá sněhová vrstva leží na Jesenicku, Šumpersku a Prostějovsku na silnicích, které silničáři udržují inertně. Teploty se ráno v Olomouckém kraji pohybovaly od minus 16 do sedmi stupňů pod nulou.

Některé silnice na Frýdecko-Místecku zůstávají zledovatělé, řidiči by měli jet opatrně hlavně na vedlejších komunikacích a v horských oblastech. Na Bruntálsku a Novojičínsku leží na silnicích druhé a třetí třídy místy ujetá vrstva sněhu.

V kraji převažuje jasné počasí se slabým větrem nebo bezvětřím. Jen na Bruntálsku je zataženo a fouká. Průměrné teploty se k 08:00 pohybovaly v nížinách kolem 12 stupňů Celsia.

Na silnicích v Krkonoších leží na silnicích ujetá vrstva sněhu o síle až pěti centimetrů. Řidiči musejí jet velmi opatrně. Teploty se v regionu ráno většinou pohybovaly od minus sedmi do minus 13 stupňů Celsia a nikde nesněžilo.

Všechny silnice na jihu Čech jsou podle dispečinku zimní služby cestářů sjízdné. V meteorologických stanicích naměřili po ránu minus sedm až minus 14 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo na šumavském Churáňově a nejvíce mrzlo v Kocelovicích na Strakonicku. Je zataženo až skoro jasno, beze srážek. V kraji leží osm až 30 centimetrů sněhu.

Silnice na Vysočině jsou podle dispečinku správy a údržby silnic dnes sjízdné. Zejména na Třebíčsku a Žďársku musí řidiči počítat s výskytem mlhy. Se zvýšenou opatrností musí jet na silnicích druhé a třetí třídy, kde leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Reklama

Výběr článků

Načítám