Hlavní obsah

Turecko chce stíhat americké diplomaty, za úniky depeší podle něj stojí Izrael

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval ve čtvrtek úřady, aby zahájily trestní stíhání některých amerických diplomatů kvůli dokumentům, které zveřejnil server WikiLeaks. Předseda vlády tak reagoval na obsah depeše z roku 2004, v níž se mluvilo o korupci v jeho Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP). Její místopředseda se domnívá, že za zveřejněním diplomatických depeší stojí Izrael.

Foto: Murad Sezer , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

Místopředseda turecké Strany spravedlnosti a rozvoje AKP Hüseyin Celik řekl, že Izrael vyprovokoval zveřejnění dokumentů, aby vyvolal větší tlak na Ankaru. "Podívejte se, komu se ono zveřejnění líbí nejvíc. Izraeli, který hned po zveřejnění prvních depeší oznámil, že ho to nijak nepoškodí. Jak to mohli vědět?" tázal se Celik.

Vztahy obou zemí se letos značně ochladily, i když země vojensky dlouho úzce spolupracovaly. Izraelští vojáci v květnu zasáhli proti flotile propalestinských aktivistů, kteří chtěli prolomit námořní blokádu pásma Gazy. Při zásahu bylo zabito devět Turků. [celá zpráva]

V Turecku se navíc stále více prosazují radikální muslimové.

Erdogan uvažuje o žalobě

Erdogan se nyní radí s ministerstvem spravedlnosti, jak v případě trestního stíhání postupovat. Podání žaloby na americké diplomaty by podle DPA nejspíš nemělo žádný reálný důsledek, vyslalo by ale do USA i na domácí scénu silný politický signál.

V už dříve zveřejněných dokumentech zazněly i jiné nelichotivé výroky na adresu tureckého premiéra. U Erdogana údajně rostou islamistické tendence a premiér prý věří nejrůznějším spikleneckým teoriím.

Nyní čelí nařčení, že on i jeho strana jsou úplatní. Turecký premiér to ve čtvrtek označil za lži a mylně interpretovaná fakta. Zvlášť důrazně popřel, že by měl nějaké peníze na kontě ve Švýcarsku.

"Rostoucí počet členů AKP nám říká o střetech zájmu a o vážné korupci ve straně na národní, provinční i místní úrovni a v nejužších rodinách ministrů," uvádí se v diplomatické depeši z prosince 2004, kterou vypracoval tehdejší americký velvyslanec v Ankaře Eric Edelman.

"Slyšeli jsme od dvou zdrojů, že Erdogan má osm kont ve švýcarských bankách," píše dál velvyslanec. Podle něj byla vysvětlení původu majetku, která Erdogan poskytl, nedůvěryhodná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám