Hlavní obsah

Brožová nabídla Klausovi čtyři soudce, kteří by mohli nahradit Kučeru

Právo, Radim Vaculík
Praha

Prezident Václav Klaus a předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová se zatím nedohodli, kdo nahradí místopředsedu Pavla Kučeru ve funkci. Novinářům to ve čtvrtek po rozhovoru s Klausem sdělila Brožová. Prezidentovi údajně nabídla čtyři jména, Klaus se k nim ale zatím nevyjádřil.

Foto: Galgonek Vladislav, ČTK

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová

Článek

Brožová odmítla říct, které lidi konkrétně do funkce místopředsedy navrhla. Prozradila jen, že ne všichni ze jmenovaných jsou soudci Nejvyššího soudu. Klaus podle ní žádného svého kandidáta nejmenoval.

„Budeme ještě do konce roku jednat, nový místopředseda musí nastoupit od 1. ledna,“ dodala Brožová. Kučera totiž k danému datu odchází do penze.

O něm samotném ani o jeho kauze se prý na Hradě nemluvilo. Místopředseda soudu Kučera byl obviněn, že se snažil ovlivnit kauzu bývalého vicepremiéra a expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Kárný senát žalobu Ivy Brožové uznal a zbavil jej funkce soudce. Kučera ale tvrdil, že chce být očištěn a rezignovat nehodlá. Na celé řízení zbývalo poměrně málo času, jelikož soudce dosáhl letos 70. let věku, jeho praxe soudce by tak skončila k 31. prosinci i bez zásahu soudu.

Jak Kučera převezl Pospíšila, a Kučeru pak Brožová

Kučera se proti rozhodnutí odvolal, takže rozhodnutí nemohlo nabýt účinku. Sám pak uznal, že na odvolací řízení by již zřejmě nedošlo. Nato zasáhl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který Kučeru dočasně funkce zbavil až do završení kárného řízení. Kučera jej ale přelstil, na funkci soudce nakonec rezignoval, čímž docílil nejen zastavení kárného řízení, ale také toho, že by kvůli tříměsíční lhůtě jako soudce i místopředseda Nejvyššího soudu mohl sloužit až do konce roku.

Kárný senát v důsledku toho musel zastavit řízení, navíc pak i musel zrušit předchozí verdikt. Nakonec na Kučeru vyzrála Brožová, změnila rozvrh práce tak, aby Kučera soudcovský talár až do konce roku neoblékl.

Reklama

Výběr článků

Načítám