Hlavní obsah

Medvědi se prochází slovenskými městy

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Ve slovenských městech Martin a Sučany se v uplynulých dnech objevil medvěd za bílého dne. Jak píše deník Sme, už neplatí, že se šelmy objevují jen v horských obcích, ale osmělují se i do měst. Odborníci upozorňují, že medvědi ztrácejí přirozenou plachost. V neděli se statný medvěd procházel po sídlišti Prefa v Sučanech. Zahnali ho až hasiči proudem vody.

Foto: Profimedia.cz

Slováci se bojí medvědů, dostávají se i do blízkosti měst. Ilustrační foto

Článek

Příběh však prvním dnem jen tak neskončil. Medvěd se totiž vrátil. Objevil se v průmyslové zóně na okraji města a pohyboval se po kruhovém objezdu. Několik mužů se ho snažilo zahnat házením sněhových koulí, ale medvěd si toho nevšímal.

Dvě hodiny trvalo, než ho hasiči s policisty vyhnali z města. Místní policista potvrdil, že pokud by došlo k ohrožení lidí, byli připraveni střílet.

Medvěd překvapil lidi také u městské plovárny v Martině. Šelmu uspali přivolaní odborníci ze zoologické zahrady a vypustili ji do přírody v Sklabinské dolině.

Ředitel správy Národního parku Velká Fatra ve Vrútkách Peter Vantara si nepamatuje případ, že by se medvěd objevil v rušném městě za bílého dne. „Možná ztratil plachost a zvykl si na lidská obydlí. Nedávné teplé období způsobilo, že se ještě neuložil k zimnímu spánku,“ uvedl Vantara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám