Hlavní obsah

Vynášená data pro WikiLeaks vypadala jako CD Lady Gaga

Právo, Vladimír Plesník

Po dokumentech z Iráku a Afghánistánu začal server WikiLeaks zveřejňovat tajné diplomatické depeše. Hned po prvních dvou stovkách zpráv, naznačujících mimo jiné, co si USA myslí o zbytku světa, je pořádně rušno. WikiLeaks ale v dalších týdnech zveřejní čtvrt miliónu depeší. Data měl vynášet americký vojín Bradley Manning na cédéčkách nadepsaných jako alba známé zpěvačky Lady Gaga.

Foto: archiv, Právo

Bradley Manning

Článek

K síti SIPRNet pro přenos zašifrované komunikace mezi ambasádami a ústředím však má přístup na 2,5 miliónu Američanů.

Když Bradley Manning (23) sloužil v Iráku, cítil se osamělý, frustrovaný a šikanovaný. A tak si řekl, že s tím musí něco udělat. Každý americký důstojník v bojové akci, v Afghánistánu, Iráku či kdekoli na světě, má na psacím stole laptop spojený s internetovým kabelem v červené barvě.

Zpravidla vedle stojí další notebook – pro soukromé účely, se zeleným připojením. Červený kabel nese nálepku Secret (Tajný), zelený označení Not Classified (Neutajováno).

Zrádce zradil zrádce.
deník The Boston Globe

Zpravodajský analytik Manning z Potomaku ve státě Maryland měl během své služby v Iráku od července 2009 do května 2010 přístup k laptopu s červeným připojením, ačkoli mu podle hodnosti vojína nepříslušelo. Protože sloužil u výzvědného a zpravodajského praporu 2. brigády 10. horské divize na základně Hammer, asi 60 kilometrů od Bagdádu, používal „červený“ přenosný počítač nadřízených.

Manning si v mnoha mailech Adrianovi Lamovi a kamarádům stěžoval, že jako gay musí tajit svou sexuální orientaci. „Bradley Manning nechtěl tento boj. Příliš mnoho ztrát, příliš rychle,“ líčil na facebookové stránce válku.

Foto: Profimedia.cz

Napravený hacker Adrian Lamo, který Manninga nahlásil.

S kolegy za zábavou nevyrážel, přítel se s ním rozešel, cítil se „jako kus nábytku“. Šéfové ho prý „pravidelně ignorovali“. Konečným bodem znechucení bylo, když viděl zatýkání iráckých civilistů, kteří se podle něj provinili jen kritikou premiéra Málikího.

Lamovi se svěřil i s výsledky surfování po „červené“ síti. Lamu kontaktoval letos 21. května pod přezdívkou Bradass87. Velice otevřeně s ním začal komunikovat. „Čau, jak se máš? Jsem armádní analytik pobývající východně od Bagdádu. Co bys dělal, kdybys měl přístup k tajným informacím 14 hodin denně, sedm dní v týdnu, více než osm měsíců?“ ptal se.

Cédéčko s hity od Lady Gaga

Pochlubil se, že data začal stahovat a ukládat na CD nadepsaná jako „cédéčka“ americké zpěvačky provokatérky Lady Gaga. Nemlčel ani o tom, že komusi předal 150 tisíc tajných zpráv o konfliktech v Afghánistánu a Iráku.

Lamo přitom moc dobře věděl, co to znamená dostat se do titulků na prvních stranách.

Američan s kolumbijskými kořeny pronikl po roce 2000 do počítačových systémů listu The New York Times, vyhledávače Yahoo a firmy Microsoft. Za řádění v kyberprostoru zaplatil mastné pokuty a musel i do vězení.

Zradil ho napravený hacker

Později se Lamo stal televizní hvězdou, vystupoval na kongresech a hrál sám sebe v dosud nepromítaném filmu, jehož producentem byl herec Kevin Spacey. Když ho Manning oslovil, nepochyboval: je to past. Ihned se obrátil na americkou armádu. „Zrádce zradil zrádce,“ podotkl pak list Boston Globe.

V květnu Manninga zatkla vojenská policie. Čelí obžalobě za vyzrazení tajných dokumentů, hrozí mu až 52 let vězení. Na otázku, proč tajné údaje raději za velké peníze neprodal třeba Rusům nebo Číňanům, odpověděl: „Protože jsou to veřejné údaje, takže patří na veřejnou doménu. Informace by měly být svobodné. A když už budou venku, měly by veřejnosti sloužit.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám