Hlavní obsah

Máme tisíce centrifug, hlásí KLDR

Novinky, rei
Pchjongjang

Severní Korea v úterý oznámila, že provozuje tisíce centrifug na obohacování jaderného materiálu v zařízení, o němž se až do tohoto měsíce nevědělo. Severokorejci tvrdí, že zařízení slouží civilním účelům. Mezitím z diplomatických depeší zveřejněných serverem WikiLeaks vyšlo najevo, že by se Čína nemusela bránit spojení obou Korejí.

Foto: Reuters

Satelitní snímek budovaného zařízení v Jongbjonu

Článek

„V současnosti pracujeme na stavbě vodního reaktoru. Abychom uspokojili poptávku, provozujeme moderní systém obohacování uranu s tisíci centrifugami,“ uvedla státní severokorejská státní agentura KCNA. KLDR by reaktor chtěla spustit v roce 2012.

Není jasné, zda by nové zařízení mohlo být použito na výrobu zbrojního materiálu. Zařízení v Jongbjonu nedaleko hlavního města Pchjongjangu viděl americký vědec Siegfried Hecker, ale nemohl potvrdit, zda je v provozu.

V minulých dnech narostlo napětí mezi KLDR a Jižní Koreou, které jsou od padesátých let de facto ve válce, protože tříletý konflikt na poloostrově v padesátých letech skončil pouze příměřím. Severokorejci minulý týden ostřelovali jihokorejský ostrov Jonpchjong ve Žlutém moři, neboť nesouhlasí s vytyčenou hranicí. Při útoku zemřeli dva vojáci a dva civilisté. [celá zpráva]

Čína souhlasí se spojením

Jedinou zemí v regionu, která za KLDR stojí, je Čína, která se ale nebrání spojení obou států. Alespoň to vyplývá z dokumentů zveřejněných serverem WikiLeaks.

Názor Pekingu tlumočí zpráva o únorovém setkání americké velvyslankyně v Soulu Kathleen Stephensové s náměstkem bývalého ministra zahraničí Jižní Koreje Chunem Yung-wooem. Podle toho čínští představitelé ministrovi řekli, že by Korejský poloostrov měl být sjednocen pod vedením Soulu. Náměstek šéfa čínské diplomacie Che Ja-fej měl říct, že se Pchjongjang „chová jako rozmazlené dítě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám