Hlavní obsah

Merkelová je teflonová, zhodnotil kancléřku americký diplomat

Novinky, aš, Guardian, Reuters, Der Spiegel
Berlín
Aktualizováno

Tajné zprávy diplomatů, které zveřejnil server WikiLeaks, ukazují na značné napětí mezi a Washingtonem a Berlínem. Kancléřku Angelu Merkelovou hodnotí jako ženu, která se vyhýbá riziku, a označují ji za teflonovou kvůli tomu, jak dokáže setřepat veškerou kritiku.

Článek

V depeši z března o Merkelové americký diplomat píše, že „se vyhýbá riziku a je jen vzácně tvůrčí“. Navíc o ní napsal, že „kancléřka se dívá na mezinárodní politiku pouze z toho úhlu, jak by z ní mohla profitovat doma“. Několikrát ji v depeších označil za „teflonovou Merkelovou“, neboť dokáže úspěšně přestát jakoukoli kritiku.

Tvrdá slova padla i na jejího ministra zahraničních věcí Guida Westerwelleho, který je označen za arogantního a nekompetentního.

Podle zprávy z 22. září 2009 má silnou neukázněnou osobnost, ale malé zkušenosti ze zahraniční politiky. „Westerwelle byl arogantní a příliš fixován na udržení svého kultu osobnosti,“ popisuje americký diplomat, jak působil Westerwelle na jednom jednání ještě předtím, než se stal ministrem.

Foto: Paulo Whitaker , Reuters

Německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle

„To je důvod, proč nedokáže sedět vzadu, když se cokoli projednává s Merkelovou,“ píše se dále v jednom z kabelogramů.

Podle německého ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberg právě on blokoval zvýšení počtu německých vojáků v Afghánistánu, o které žádaly Spojené státy. Ministr obrany to řekl americkému velvyslanci v Berlíně Philipu Murphymu.

Murphy uvedl, že se nebude za svá vyjádření omlouvat, protože je to běžná práce diplomata, byl ale vzteky bez sebe, že se kabelogramy a depeše zveřejňují. Z Berlína jich uniklo 1719.

Další depeše ukazují, jak velký vyvíjel Washington v roce 2007 nátlak na Berlín, aby Německo nezatklo agenty CIA, kteří zadrželi nevinného německého občana jen kvůli tomu, že měl stejné jméno jako hledaný terorista, a zavlekli ho do Afghánistánu. Tvrdě také naléhal na Berlín, aby přijal Ujgury zadržované na Guantánamu, aby se nemuseli vracet do Číny, Berlín ale dokázal vzdorovat a nabídl přijetí jiných vězňů.

Američané měli v Berlíně zdroj ve vládě

Informace získané portálem WikiLeaks podle Spiegelu ukazují, že si americká ambasáda v Berlíně vede informátory podobně jako tajné služby. Jeden z nich jí donášel detailní zprávy z koaličních rozhovorů při sestavování současné německé vlády v říjnu loňského roku.

V hlášeních do Washingtonu je označován jako "dobře umístěný zdroj", který je členem FDP. "Mladý snaživý straník," popsal ho velvyslanec Murphy podle týdeníku. Ambasádě dodával velké množství dokumentů se seznamy členů pracovních skupin a časovými plány a pečlivě zapisoval, co kdo řekl.

Washington tak měl dopředu přesné představy o záměrech vznikající koalice a podle Spiegelu například věděl o Westerwelleho touze odstranit z Německa americké jaderné hlavice i o jeho nechuti příliš zvyšovat počet německých sil v Afghánistánu.

O bavorském premiérovi Horstu Seehoferovi Američané psali jako o nevypočitatelném politikovi a populistovi, který má jen slabé znalosti o mezinárodní politice. Výběr Dirka Niebela na post ministra pro rozvojovou pomoc označili za "podivnou volbu", píše Der Spiegel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám