Hlavní obsah

Banky v Česku zvládly testy vůči rizikům bez problémů

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Aktuální zátěžové testy České národní banky (ČNB) u tuzemských bank ukázaly, že domácí bankovní sektor je v pořádku a stabilní. Ve všech scénářích možného vývoje by si udržel kapitálovou přiměřenost nad osmi procenty, což je minimum požadované centrální bankou.

Článek

Podle ČNB by se v případě extrémně nepříznivého scénáře několik bank dostalo do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti. Z toho důvodu by musely všechny banky se sídlem v Česku (bez poboček zahraničních bank) navýšit svůj regulatorní kapitál o téměř 10,5 miliardy korun. Z hlediska velikosti sektoru podle ČNB však nejde o natolik významnou hodnotu, která by mohla ohrozit stabilitu bankovního sektoru.

Jedním z důvodů stability bankovního sektoru je podle ČNB i nadále jeho vysoká kapitálová přiměřenost, která ve srovnání s minulými testy ze srpna 2010 dále mírně vzrostla a ke konci září činila téměř 15,5 procenta.

Naposledy centrální banka zveřejnila zátěžové testy bank v srpnu. I tehdy by banky odolaly bez zásadnějších dopadů i velmi nepříznivému vývoji.

„Testy ČNB jen potvrdily zdraví českého bankovního sektoru, který se nemusí ani za výrazně negativního scénáře obávat podobných problémů, jakým nyní čelí například irský bankovní sektor," okomentoval situaci Jan Matoušek, výkonný ředitel České bankovní asociace.

Jak Matoušek připomněl, podíl nesplácených úvěrů nicméně dál roste, což zvyšuje tlak na růst rizikové marže, a nelze se tedy divit, že historicky nízké sazby ČNB se promítly do poklesu úrokových sazeb z úvěrů pouze částečně.

Reklama

Výběr článků

Načítám