Hlavní obsah

Mezi uniklými depešemi diplomatů USA jsou i hlášení z Prahy

Washington

Mezi tajnými americkými depešemi, jež získal server WikiLeaks, jsou i hlášení z pražské ambasády. Vyplývá to ze statistik britského deníku The Guardian. Podle něj jde celkem o 1271 dokumentů. Jejich obsah zatím nebyl zveřejněn, pravděpodobně se tak stane v příštích dnech. Server WikiLeaks získal statisíce hlášení amerických diplomatů.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Wikileaks Julian Assange

Článek

Pět velkých světových médií v neděli večer ale zveřejnilo jiné úryvky z tajné americké diplomatické korespondence, kterou získal portál WikiLeaks. Server má celkem k dispozici na čtvrt milionu depeší, z nichž v neděli The New York Times, Der Spiegel, The Guardian, El País a Le Monde čerpají jen z části. Podrobnější informace a analýzy mají být publikovány později.

Hlavní témata a odhalení, která média do svých přehledů zařadila:

- Ruského premiéra Vladimira Putina a jeho italského kolegu Silvia Berlusconiho pojí úzké přátelství, a to natolik úzké, že jsou z toho USA nervózní. Přátelí se už pět let a strávili spolu několik dovolených včetně divokých oslav. Ruský prezident Dmitrij Medveděv je "pomalý a mdlý". Dokumenty obsahují informace o údajných stycích ruské vlády s organizovaným zločinem.

- Velkou nedůvěru má americká diplomacie vůči francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, který prý nevynechá příležitost, aby poškodil americkou zahraniční politiku.

- Washington a Londýn mají velmi vážné obavy o bezpečnost pákistánského jaderného zbrojního programu. V Turecku USA velmi pečlivě sledují islamistické tendence tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

- Pokud jde o jaderný program Íránu, předáci arabských zemí údajně soukromě vybízeli k leteckému útoku na Írán, protože lepší je prý konvenční válka dnes než jaderná válka zítra. Podle ministra obrany USA Roberta Gatese by ale jakýkoli úder plány Íránu jen nanejvýš o tři roky oddálil.

- V dokumentech je obsažena "devastující kritika" britských bojových operací v Afghánistánu a stížnosti na nevhodné chování členů britské královské rodiny.

- Dokumenty ukazují na velkou nedůvěru, jakou mají USA vůči afghánskému vedení. Když loni afghánský viceprezident Ahmad Ziá Masúd odjel do Spojených arabských emirátů, vezl s sebou 52 milionů dolarů v hotovosti. Afghánský prezident Hamíd Karzáí je "slabá osobnost" a paranoik posedlý konspirací.

- Pokud jde o teroristickou síť Al-Káida, jejími hlavními sponzory zůstávají Saúdové. Katar, který hostí americkou vojenskou základnu, je ve svém protiteroristickém úsilí z celého regionu nejslabší a jeho tajná služba se zdráhá proti teroristům zakročit;

- Pozornost věnují dokumenty věznici na základně Guantánamo. USA například podmiňovaly uspořádání americko-slovinského summitu tím, že Slovinsko přijme na svém území jednoho z vězňů. Tichomořský ostrov Kiribati dostal za přijetí skupiny dalších vězňů příslib milionů dolarů. Pro Belgii by zase podle amerických diplomatů bylo přijetí většího počtu vězňů z Guantánama "lacinou cestou, jak se dostat v Evropě do popředí";

- Diplomatické protokoly obsahují srovnání íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda s Adolfem Hitlerem. Obsahují profil libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jehož na jeho cestách vždy doprovází "smyslná ukrajinská blondýna" jako zdravotní sestra.

- Dokumenty ukazují, jak USA využívají svá velvyslanectví jako součást globální špionážní sítě. Diplomaté mají za úkol získávat nejen informace od svých kontaktních osob, ale i detaily osobního charakteru, značky jejich aut, čísla kreditních karet a dokonce otisky prstů a vzorky DNA.

- Američtí představitelé dostali úkol vyvíjet špionážní činnost i proti vedení OSN. Diplomatické kabelogramy požadují informace o telefonní síti, kterou využívá vedení OSN, o bezpečnostních opatřeních, přístupových heslech nebo soukromých komunikačních kanálech vedoucích osobností OSN.

- Čínské komunistické vedení podle dokumentů řídilo útok proti počítačovým systémům firmy Google. Čínští hackeři údajně pronikli i do počítačů americké vlády a jejích západních spojenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám