Hlavní obsah

Jihokorejci s Američany spustili ve Žlutém moři rozsáhlé manévry

Soul

Ve Žlutém moři v neděli začaly námořní manévry Jižní Koreje a Spojených států, které komunistická Severní Korea považuje za provokaci a na něž nelibě pohlíží také Čína. Cvičení se odehrává jen pár dní po úterním ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong ze strany Severní Koreje. Při tomto incidentu přišli o život dva jihokorejští vojáci a dva civilisté.

Foto: Reuters

Příslušníci jihokorejské námořní pěchoty s plynovými maskami

Článek

Společné manévry mají podle Washingtonu především odstrašující efekt a jsou obranné podstaty. Účastní se jich americká letadlová loď George Washington a jsou záměrně mohutnější, než obvykle pravidelná cvičení Spojených států a Jižní Koreje bývají.

George Washington má na palubě 5500 námořníků. Může nést 75 letounů, včetně stíhacích bombardérů se zásobováním za letu. Plavidlo mají doprovázet nejméně čtyři další válečné lodi. Soul na cvičení vyslal tři torpédoborce, fregaty a letectvo zaměřené na ničení ponorek.

KLDR označila manévry, které se konají v citlivé zóně mezi Korejským poloostrovem a Čínou, za provokaci a oznámila, že bez "slitování" udeří v případě porušení svého svrchovaného prostoru.

Severní Korea neuznává námořní hranice stanovené OSN po ukončení korejské války v roce 1953 a považuje vody kolem ostrova Jonpchjong, který leží jen 11 kilometrů od jejích břehů, za své území. Nedělní manévry předznamenala nová palba na severokorejské straně. Žádné granáty ale na jihokorejské území nedopadly, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám