Hlavní obsah

Irské odbory hrozí generální stávkou proti úsporným opatřením

Dublin

Po středečním oznámení irské vlády ohledně prosazení nejrozsáhlejšího plánu na ozdravení státních financí nastal v zemi šok. Místní odbory vyzvaly k masové účasti na sobotní demonstraci v Dublinu, navíc pohrozily generální stávkou, jak uvedla agentura AFP.

Foto: Reuters

Protestující před budovou vlády v Dublinu.

Článek

Čtyřletý plán zahrnuje úspory ve výši 15 miliard eur (asi 370 miliard korun). Deset miliard mají přinést škrty v rozpočtu, které se dotknou zejména minimální mzdy a povedou k propuštění téměř 25 tisíc státních zaměstnanců. Zbylých pět miliard má přinést zvýšení daní, zejména DPH, kterou platí spotřebitelé. Plán počítá se zavedením školného a placením za dodávky vody. Podle odborníků neprosazení škrtů zhorší krizi v Irsku i jinde v Evropě.

Předseda odborového svazu Siptu Jack O'Connor považuje plán za vyhlášení války proti lidem s nízkými příjmy. Vyjádřil přesvědčení, že na sobotní demonstraci bude hodně lidí, a pohrozil brzkým uspořádáním generální stávky.

Oblíbenost premiéra na historickém minimu

Plán úspor je pro Irsko klíčem k tomu, aby dostalo od Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) finanční pomoc, vysvětlil ve středu v parlamentu premiér Brian Cowen, jehož způsob řešení krize většina obyvatel podle průzkumů odsuzuje.

Premiér a jeho strana Fianna Fáil podle agentury Reuters v průzkumech oblíbenosti propadli na historické minimum. Oslabení vládní koalice v parlamentu by mohlo vést k neschválení rozpočtu na rok 2011. To by podle Reuters prohloubilo krize v Irsku a v Evropě.

Podle nového průzkumu se 34 z 50 oslovených analytiků domnívá, že o pomoc bude muset jako Irsko žádat i Portugalsko.

Jak uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka, trhy na irský plán výrazněji nezareagovaly, výraznější reakce ani nebyla pravděpodobná. „Zajímavé na plánu ovšem je, že by se neměla změnit nízká korporátní daň na úrovni 12,5 procenta, která je trnem v oku jiným evropským zemím,“ připomněl Brožka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám