Hlavní obsah

Íránský jaderný program stagnuje, možná po útoku počítačového viru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Íránský jaderný program má vážné potíže, napsal v úterý deník The Washington Post s odkazem na chystanou čtvrtletní zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Podle listu mají technické problémy tisíce íránských centrifug na obohacování uranu.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád si v Natanzu prohlíží centrifugy na obohacování uranu.

Článek

Zpráva MAAE potíže nespecifikuje, americký list je však spojuje s počítačovým virem Stuxnet. Deník nedávno citoval experty, kteří se domnívají, že právě íránské centrifugy byly primárním terčem viru, který měl způsobit, že se vymknou kontrole. Zpráva MAAE tvrdí, že provoz centrifug vykazuje výkyvy.

Írán popírá, že by měl nějaké potíže. Agentury nicméně ještě před útokem Stuxnetu informovaly, že v zařízení v íránském Natanzu nejsou v provozu všechny centrifugy a výkon některých jen poloviční. Bývalý zástupce MAAE Olli Heinonen v pondělí prohlásil, že v Natanzu je v provozu 3772 centrifug, zatímco 5084 dalších je odstaveno.

Západ se obává, že cílem íránského jaderného programu je vyrobit jadernou bombu. Teherán to popírá. Jako o původcích viru Stuxnet se nejčastěji spekuluje o Izraeli a USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám