Hlavní obsah

S vládou vyjednával muž, který se za velitele Tálibánu jen vydával

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Slibný vývoj jednání o míru mezi zástupci afghánské vlády a povstaleckého hnutí Tálibán za podpory NATO dostal podle amerického deníku The New York Times vážnou ránu. Vyšlo najevo, že delegáti po celou dobu nejednali se zástupcem šéfa Tálibánu Achtarem Muhammadem Mansúrem, nýbrž s mužem, který se za něj vydával.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Podvodník jednal i s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím (na snímku).

Článek

„Není to on a my jsme mu dali spoustu peněz,“ citoval deník nejmenovaného západního diplomata, který stejně jako několik dalších potvrdil, že muž nebyl ani z vedení Tálibánu. Američtí i afghánští představitelé shodně přiznávají, že jednání na vysoké úrovni dosáhla jen drobných výsledků.

NATO a afghánská vláda přiznaly, že s mužem z hraniční oblasti s Pákistánem jednaly třikrát. Vojáci Severoatlantické aliance mu zajistili bezpečnost a jednou ho letadlo NATO dopravilo až k prezidentskému paláci, kde muž jednal s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím.

Pochybnosti o mužově identitě vznikly po třetím setkání v Kandaháru, jehož se zúčastnil i muž, který před lety znal Mansúra a nyní tvrdil, že vyjednavač vedle něj se mu nepodobá. Zatímco afghánští představitelé vyjadřují dál naději, že se muž objeví k dalšímu jednání, USA nyní s jistotou tvrdí, že naletěly podvodníkovi, který dostal tučné částky za souhlas s rozhovory a každou další návštěvu.

Obecně se má za to, že velení Tálibánu se skrývá v Pákistánu, přičemž jim pomáhá tamní vláda a armáda. Spoustu vedoucích tálibů nikdy žádný americký, afghánský nebo alianční představitel nespatřil.

Vedení Tálibánu se od rozhovorů s vládou distancovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám