Hlavní obsah

Dva muži vyvíjeli na členy děčínské ČSSD nátlak, ohlásil Foldyna policii

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

ČSSD na severu Čech se s blížící lednovou krajskou stranickou konferencí, kde se rozhodne o osudu místního šéfa Petra Bendy, dostává do varu. Šéf děčínské okresní soc. dem. a Bendův odpůrce Jaroslav Foldyna podal v pátek trestní oznámení pro podezření z trestného činu vydírání některých členů oranžových v jeho stranické buňce.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

V uplynulých dnech je totiž kontaktovali dva muži, kteří se snažili zhatit konferenci Foldynovy organizace ČSSD.

„Trestní oznámení pro podezření z trestného činu vydírání členů ČSSD jsem podal v pátek na policii v Děčíně,“ řekl v pondělí Foldyna Právu, který také popsal důvody pro podání oznámení.

Dva muži v bavoráku s pražskou značkou

„Některé členy soc. dem. v rámci celého Děčínska přímo v místech jejich bydliště kontaktovali dva muži, kteří přijeli kolem osmé a deváté večer vozem BMW s pražskou poznávací značkou. Vyžadovali od členů třeba podpis čestného prohlášení, že nevěděli o konání místních schůzí ČSSD. Byli vyzýváni, aby se nezúčastnili okresní konference, kde se rozhodovalo o delegátech konference krajské,“ popsal Foldyna aktivity dvou mužů, kteří se vydávali za členy ČSSD. Jejich snažení podle něj trvalo čtyři až pět dnů.

Jedna ze členek oranžových dokonce na základě zkušenosti s nátlakem oznámila, že vystupuje ze strany. „Je zajímavé, že měli adresy členů,“ podivil se Foldyna. Je si přitom jist, že soukromé adresy nedostali od okresního sekretariátu soc. dem. v Děčíně. „Museli je mít z jiné databáze,“ dodal Foldyna.

Akce mužů v BMW ale neměla nakonec úspěch. „Přes toto vytrvalé úsilí se okresní konference děčínské ČSSD uskutečnila. Přijelo 58 procent delegátů, konference byla usnášeníschopná. Naši delegáti tak jedou na krajskou konferenci,“ uvedl Foldyna.

Nátlak mužů by hrál do karet Bendovi

Pokud by nátlak na členy soc. dem. měl úspěch a okresní zasedání se nekonalo, na lednové krajské konferenci by nebyli přítomni děčínští oranžoví, kteří nechtějí podpořit ve funkci stávajícího šéfa ústecké krajské organizace Bendu.

„My jsme ho nikdy nevolili a nemáme důvod ho volit. Možná to byla příčina předchozích událostí. Ale o tom nechci spekulovat, ať si to každý vyhodnotí sám,“ míní Foldyna, který získal na konferenci další nominaci na post místopředsedy ČSSD.

Horáček opět na scéně

Na děčínskou konferenci dorazil i severočeský podnikatel Tomáš Horáček, který byl v minulosti spojován s pokusy o hromadné nábory do ČSSD. Nyní se spekuluje, že měl údajně hrát roli i v případu podivného kontaktování členů soc. dem. na Děčínsku.

Řada členů podle Foldyny nad Horáčkovou účastí na konferenci vyjádřila údiv, nebyl totiž zván. „Přišel tam jako předseda okresních Mladých sociálních demokratů podpořen argumentem, že z titulu funkce má dle stanov možnost účastnit se,“ uvedl Foldyna.

Kromě překonání intrik kolem okresní konference si Foldyna připsal body i v případě dění v městské buňce oranžových v samotném Děčíně. Foldynovi odpůrci si zde totiž uspořádali truc zasedání, kde si zvolili vlastní vedení. Straničtí okresní kontroloři ale jejich schůzi označili za neplatnou. „Podle nálezu okresní kontrolní komise byla tato schůze místní organizace Děčín od počátku neplatná,“ řekl Foldyna.

Voliči podpořili Foldynu na úkor Bendy

Kolem šéfa ústecké organizace Bendy se točí řada podezření a místní si vyprávějí o jeho temné minulosti. Přestože během kampaně před sněmovními volbami se Benda neustále pohyboval po boku místního lídra Jiřího Paroubka, voliči soc. dem. jej nakonec do parlamentu nepustili. Místo něj upřednostnili právě Foldynu, který jej díky preferenčním hlasům na kandidátce přeskočil.

V okolí Bendy se pohybuje také řada podezřelých osob, mezi nimi i Karel Vrba, několikrát odsouzený za násilné činy, nebo již zmiňovaný Horáček. Ten je spojován s nábory černých duší, je také vyšetřován pro podezření z finančních podvodů. Objevil se i při sněmovní kampani při rozhlasové debatě, v níž vystupoval Paroubek, organizoval klaku, která měla přehlušit Paroubkovy oponenty. Najatí lidé tvrdili, že si mají vyzvednout peníze u paní Horáčkové. Oba muži z ČSSD vystoupili, přesto se kolem ní pohybovali nadále. Před komunálními volbami ale Horáček pomáhal hnutí Severočeši.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám