Hlavní obsah

Podle Templářských sklepů inspekce chybovala, ta to však odmítá

– Brno
Novinky, pit

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podle společnosti Templářské sklepy Čejkovice přiznala, že porušila zákon. Jak v pondělí uvedl mediální zástupce Templářských sklepů Svatopluk Bartík, SZPI v pátek zrušila svá opatření ke stažení vín čejkovické vinařské společnosti z trhu. SZPI však ve svém prohlášení trvá na nezměněné skutečnosti.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V pátek 19. listopadu při osobní návštěvě zanechali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce Brno v Templářských sklepech Čejkovice rozhodnutí, kterým zrušili svůj vlastní předchozí zákaz uvádění vín z Templářských sklepů Čejkovice do oběhu i povinnost stahování vína z trhu,“ informoval Bartík s tím, že poté, co v úterý 16. listopadu poskytli pracovníci SZPI médiím informace o kontrole v Templářských sklepech Čejkovice, označily Templářské sklepy vydaný zákaz a celý postup SZPI při kontrole jako nezákonný a poskytnuté informace nepravdivé. „Nyní svým krokem SZPI sama tvrzení Templářských sklepů potvrzuje,“ dodal Bartík.

Panika na trhu, inspekce má jasno

Templáři přitom poukazují na fakt, že SZPI má ze zákona povinnost do ukončení kontroly zachovat mlčenlivost, což se podle Templářských sklepů nestalo. „V úterý 16. listopadu zveřejněná tvrzení SZPI o stahování vín byla prezentována jako kategorická a konečná, přitom ani do pátku 19. listopadu nevstoupila v právní platnost a ke stahování zboží tak nebyly Templářské sklepy Čejkovice povinny, takže zveřejnění této nepravdivé informace Templářské sklepy Čejkovice hrubě poškodilo, neboť vyvolalo paniku na trhu. SZPI paradoxně o svém pátečním zrušení zákazu dosud média neinformovala,” poukazují Templářské sklepy.

„Nová znění opatření byla předaná kontrolované osobě dne 19. 11. 2010 s tím, že skutkový stav zůstává nedotčený, tj. bylo zjištěno, že byla uváděna klamavě označená vína co do jejich původu a nebyla řádně vedena vinařská evidence,“ připomíná Petra Hoferková ze SZPI. Termín pro stahování nevyhovujících vín z tržní sítě podle ní rovněž zůstal zachován.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám