Hlavní obsah

Exploze uvěznila v novozélandském dole 27 horníků

Novinky,
Wellington
Aktualizováno

Dvacet sedm horníků zůstává nezvěstných po explozi v největším novozélandském uhelném dole na Jižním ostrově u řeky Pike. Podle záchranářů je situace vážná. Kvůli nebezpečí další exploze byly odloženy záchranné práce a do dolu ještě záchranáři nevstoupili, uvedla BBC.

Článek

Výbuch byl zaznamenám v 15:30 místního času (4:30 SEČ),. O dvacet minut později elektrikář, který se pokoušel obnovit dodávky proudu do dolu objevil řidiče nakladače, kterého výbuch srazil ze stroje. Spolu s dalším horníkem byl převezen se zraněním do nemocnice.

Podle policie krátce před výbuchem v dole nešel elektrický proud, což mohlo způsobit problémy s odvětráváním a následné nahromadění plynu. Jeden z důlních řidičů dosvědčil, že jej silná exploze vymrštila z jeho stroje hluboko do přístupové šachty. Pět pracovníků dolu se po explozi dostalo na povrch. Dva z nich byli převezeni do nemocnice. Na povrch se dostali několik hodin po výbuchu.

Podle kameramana novozélandské televize byl výbuch velmi silný, stromy jsou ohořelé, z místa domu stoupá dým a kabina výtahu byla vymrštěna.

Se skupinou 27 dalších horníků, kteří pracovali v hloubce dvou až dvou a půl kilometru se ale zatím nepodařilo navázat žádný kontakt. Zatím však nebyla nalezena žádná těla, a tak naděje trvá. Počítá se, že záchranná operace potrvá několik dní.

Záchranáři nevstoupí do dolu, dokud nebude jisté, že funguje ventilace. Záchrana by však nemusela být až tak komplikovaná ani v případě, že by bylo nutno razit záchrannou šachtu. Důl je uvnitř hory a z boku by stačilo prorazit 120 metrů dlouhý tunel

Z 27 nezvěstných je patnáct stálých pracovníků a tucet sezónních. Důl u řeky Pike zaměstnává 150 lidí. V provozu je od roku 2008. Důl je na druhé straně oblasti Paparoa Ranger než důl Strogman, kde v roce 1967 zabil výbuch 19 havířů.

Zatím není známa ani příčina výbuchu, zda explodoval metan, uhelný prach nebo obojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám