Hlavní obsah

Irsko se chystá přijmout miliardovou pomoc, tvrdí guvernér centrální banky

Novinky, pit
Praha/Dublin

Irsko podle všeho přijme úvěrovou pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v řádech desítek miliard eur. S odkazem na slova guvernéra irské centrální banky a člena Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Patricka Honohana o tom informovala agentura Bloomberg.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Článek

"Očekávání jsou taková, že jednání a diskuse budou efektivní a povedou k uvolnění a čerpání úvěru," řekl Honohan pro domácí rozhlasovou stanici RTE. "Určitě mluvíme o velmi značném úvěru v desítkách miliard eur, nic přesného však v této fázi zatím na stole není," dodal.

Honohan si myslí, že rozhovory mezi mezinárodními věřiteli budou úspěšné a Dublin půjčku získá.

Ve čtvrtek do Dublinu přijede mise MMF, ECB a Evropské komise (EK), která bude jednat o restrukturalizaci irského bankovního sektoru. Agentura AFP k tomu dodala, že právě tyto rozhovory povedou k přijetí pomoci, přestože s tímto krokem Dublin dosud nesouhlasil.

Honohan je tak prvním irským činitelem, který pomoc pro svou zemi oficiálně přiznal. Ještě v úterý tvrdil irský ministr financí Brian Lenihan, že podpora „není nevyhnutelná“.

"Nemá smysl se už bránit nabízené pomoci," řekl Alan McQuaid, hlavní ekonom Stockbrokers Bloxham v Dublinu. "Musíme vzít peníze a dostat se z toho," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám