Hlavní obsah

Křičel na mě a gestikuloval, popsala u soudu řidička vozu vytlačeného z D1

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Nový, Josef Koukal

Od čtvrtka se středočeský krajský soud zabývá případem agresivního řidiče Luboše Laciny. Ten vytlačil svým vozem letos v březnu z dálnice D1 pomaleji jedoucí automobil. Zpovídá se z pokusu o těžké ublížení na zdraví. V případě odsouzení může strávit ve vězení až 12 let. Obě strany popisují událost rozdílně.

Článek

Osobní vůz mazda, na který najel, se několikrát přetočil přes střechu. Řidička vozu a její spolujezdec byli lehce zraněni.

Lacina u soudu tvrdí, že auta do sebe nenarazila, že řidičku pouze vylekal náhlým manévrem a ona sama ze silnice sjela. Na chodbě soudu odmítl Lacina vysvětlit, proč rodině zaplatil škodu na autě, když se cítí nevinen. Ke své verzi pouze uvedl: "Hájím se." Poté ho právník odtáhl s tím, že už nemá nic říkat.

Periferně jsem viděla, jak se k nám auto rychle blíží.
řidička mazdy

Řidička mazdy popsala nehodu podstatně jinak. Při předjíždění kamiónu, kdy měla na tachometru údajně rychlost kolem 130 km/h, ji rychle dojela černá Škoda Superb.

„Pak jel vedle mě, řidič gestikuloval a křičel něco,“ uvedla s tím, že její spolujezdec urážlivá gesta opětoval. „Pak jsem periferně viděla, jak se k nám auto rychle blíží,“ popsala poslední okamžiky předtím, než se její vůz skutálel ze silnice a skončil na střeše.

Řidička mazdy od té doby neřídí auto a prý si ho nikdy nepořídí. Jezdit se v důsledku nehody bojí i její přítel.

Po předjíždění se ihned zařadili

"Jeli jsme rychlostí skoro 130 km/h a po předjíždění se okamžitě zařadili," řekl u soudu spolujezdec řidičky mazdy. Řidič superbu podle něj na jeho přítelkyni gestikuloval a křičel.

"Gestikulaci jsem mu oplatil a říkal Zuzce (řidička), aby nereagovala. On ale strhnul řízení prudkým manévrem na naše auto. Byl velmi rozzuřený," uvedl svědek. On i jeho přítelkyně prý jasně cítili náraz superbu do svého auta.

Lacina se řidičce mazdy i jejímu spolujezdci před soudem omluvil. "Chtěl bych se před senátem krajského soudu osobně omluvit za to, co se stalo. Z mé strany se nejednalo o žádný záměr vám ublížit," řekl Lacina ve čtvrtek poškozené řidičce.

Bylo zřetelně vidět, že Superb zadní částí zasáhl mazdu a ta odlétla do pole.
svědek

U soudu ve čtvrtek vypovídalo i několik nezúčastněných svědků nehody. Pracovník dálniční policie, který událost na místě vyšetřil, vypověděl, že na Superbu našel čerstvé poškození v pravé zadní části, tedy v místech, jimiž měl Lacina do mazdy narazit.

Dva řidiči, kteří jeli těsně za havarovanými vozy, nehodu též popsali. „Bylo zřetelně vidět, že Superb zadní částí zasáhl mazdu a ta odlétla do pole. Manévr byl pro mě nepochopitelný a určitě nebezpečný. Myslel jsem si, že řidič třeba zaspal,“ uvedl muž, který jel bezprostředně za havarovanými vozy.

Přivolal pomoc

Nehoda se stala 22. března na 24. kilometru dálnice směrem na hlavní město. Incident zaznamenala dálniční kamera. Šestadvacetiletá řidička mazdy předjížděla kamión. Lacina ve Škodě Superb ji dojel a snažil se ji blikáním a troubením donutit, aby mu uvolnila cestu.

Řidička se po předjetí nákladního vozu zařadila do pruhu před kamión, řidič do ní pak najel a vytlačil ji z dálnice. Auto vyjelo z dálnice do pole, opakovaně se přetočilo přes střechu a narazilo do stromu.

Lacina nehodu viděl a přivolal pomoc. Tvrdí, že šlo o nehodu, nikoli o záměr. Auta si prý nevšiml. Toto své tvrzení dokládá tím, že po nehodě zastavil a nabídl posádce mazdy pomoc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luboš Lacina u soudu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám