Hlavní obsah

Klaus odmítl slepé srovnávání násilí Čechů na Němcích se zločiny nacistů

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se ve středu ve svém projevu při jedné ze vzpomínkových akcí na události spojené s datem 17. listopadu pozastavil nad nepatřičným srovnáváním násilí, jehož se Češi dopustili na Němcích s nacistickým terorem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Jsem již delší dobu frustrován z narůstající asymetrie – v médiích i v politickém diskursu – mezi pozorností věnovanou událostem před zahájením II. světové války, událostem v jejím průběhu a událostem po jejím skončení," připomněl Klaus.

Prezident se pozastavil nad tím, že je opomíjena časová posloupnost a kauzální příčinnost obou událostí. "Jsem frustrován ze ztráty chápání proporcí a hloubky tragičnosti těchto událostí," dodal prezident s tím, že tato frustrace bude patrně dále narůstat.

Podle Klause nemohou být Češi pyšní na incidenty hnané principem kolektivní viny, nesmí se však zároveň ztratit pojem o proporcích.

"Domnívám se totiž, že se součet všech poválečných neobhajitelných a ničemu dobrému neprospívajících činů, ke kterým došlo na našem území, svým rozsahem nemůže ani zdaleka vyrovnat tomu, co se v předcházejících letech každou hodinu dělo v koncentračních táborech, ve věznicích, na válečných bojištích a v nacisty okupovaných oblastech," připomněl prezident.

Klaus: Nezjednodušujme komunismus

Prezident se večer zúčastnil i slavnostního shromáždění v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. V projevu řekl, že komunismus by se neměl zjednodušovat, jak se nyní často děje. Monopol na interpretaci komunismu by podle něj neměli mít lidé, kteří z minulosti žijí a nechtějí se smířit s polistopadovou podobou české demokracie.

Komunismus do Československa podle něj nikdo nedovezl, lidé v něm jen viděli cestu ze zkušenosti s předchozí nacistickou ideologií.

Nebezpečí dneška podle prezidenta není v návratu komunismu, ale v rozmachu "postmodernistického útoku na základy naší civilizace".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám