Hlavní obsah

Lidé si připomínají události 17. listopadu

Aktualizováno

Češi si ve středu připomínají události spojené s datem 17. listopadu. V roce 1939 spustili němečtí nacisté krvavé represe proti českým vysokoškolákům, v roce 1989 zakročila tehdejší Veřejná bezpečnost proti poklidné studentské demonstraci. Událost v podstatě odstartovala sametovou revoluci a pád komunistického režimu.

Článek

Den boje za svobodu a demokracii, který jestátním svátkem, uctí na tradičních místech nejvyšší představitelé státu. Naopak k protestům využijí listopadové výročí někteří aktivisté. Oslavy 17. listopadu letos ovšem nebudou tak rozsáhlé jako loni, kdy si ČR připomínala 20 let obnovení demokracie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé si připomínají památku 17. listopadu

Pietní vzpomínka na oběti nacistického režimu se konala dopoledne u Hlávkovy koleje. Studentský pochod roku 1989, který odstartoval takzvanou sametovou revoluci a pád komunistického režimu, si politici připomínají tradičně na Národní třídě.

Nečas: Svoboda není samozřejmost

Prezident Klaus, premiér Petr Nečas i pražský primátor Pavel Bém sem přišli uctít památku studentských demonstrací. Prezident při té příležitosti řekl, že Čechy by měl 17. listopad spojovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zprava prezident Václav Klaus, premiér Petr Nečas a primátor Pavel Bém u památníku na Národní třídě

Nečas upozornil na to, že svoboda není samozřejmostí, a proto je důležité si připomínat, co za ni lidé zaplatili.

Nesrovnávejme nesrovnatelné, připomněl Klaus

Prezident Klaus přednesl již dopoledne projev před budovou Hlávkovy koleje v Praze. Pozastavil se mimo jiné nad srovnáváním zločinů Čechů vůči Němcům se zločiny nacistů.  [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Památník událostí 17. listopadu 1989

Oficiální akce spojené s listopadovým výročím vyvrcholí v 18:00 v katedrále svatého Víta. Po úvodní modlitbě vystoupí s projevem Klaus, zástupci církve a univerzit.

Demonstace proti školnému i pražské koalici

Iniciativa "Vzdělání není zboží" chystá v centru Prahy protestní pochod proti komercionalizaci vysokého školství a vládním škrtům. Aktivisté sdružení Kořeny a Greenpeace svolali na dopoledne na Národní třídu happening proti vyvlastňování v místech těžby hnědého uhlí.

Protest na Václavském náměstí organizují i odpůrci pražské koalice mezi občanskými a sociálními demokraty.

Jací jsou Češi 30 let po revoluci? Nemají rádi muslimy a chtějí chránit přírodu

17. listopad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám