Hlavní obsah

Česká ekonomika překonala odhady

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o tři procenta. Vyplývá to z pátečních předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve srovnání s letošním druhým čtvrtletím růst hrubého domácího produktu činil 1,1 procenta. Analytici odhadovali nižší růst.

Článek

K meziročnímu i mezičtvrtletnímu růstu HDP přispěla především odvětví zpracovatelského průmyslu a obchodu, stagnovala tvorba hrubé přidané hodnoty v odvětví služeb. Naopak výrazný pokles hrubé přidané hodnoty v reálném vyjádření postihl vlivem nepříznivých klimatických podmínek zemědělství.

Analytici odhadovali růst tuzemské ekonomiky ve 3. čtvrtletí meziročně o 2,5 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím HDP stoupl podle jejich odhadů o 0,6 procenta.

„Česká ekonomika by po velmi dobrém třetím čtvrtletí měla zpomalit svůj růst, nicméně se nebude jednat o nic dramatického,“ uvedl analytik Jiří Škop z Komerční banky s tím, že samozřejmě nejdůležitější pro malou otevřenou českou ekonomiku bude další vývoj v eurozóně, kde se dá předpokládat zpomalení růstu, nikoli však opětovný návrat do recese.

Do budoucna se očekává zpomalení

„Zejména poptávka z ožívající německé ekonomiky pomáhá zlepšující se kondici českého hospodářství,“ informoval Jiří Moser, řídící partner z PricewaterhouseCoopers. Hospodářské oživení však bude podle něj velmi pozvolné. „Dobrou zprávou je optimismus velké části firem ohledně růstu jejich tržeb v následujících letech i situace na trhu práce, kde možná ještě dojde k mírnému nárůstu nezaměstnanosti, obavy z dvojciferných hodnot, které panovaly ještě v prvním pololetí, jsou snad již definitivně zažehnány," dodává Moser.

„Mezikvartální růst o 1,1 procenta je vysoko nad průměrným odhadem trhu (0,6 procenta) i naším ještě opatrnějším odhadem (0,2 procenta). Z tohoto pohledu se jedná o pozitivní překvapení, které by mohlo vyvolat úvahy o potřebě dřívějšího utáhnutí měnové politiky,“ řekl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank. Na druhou stranu však zpomalování v evropských zemích včetně Německa podle něj signalizuje, že v dalších čtvrtletích česká ekonomika pravděpodobně výrazněji zpomalí.

„Čísla přináší pozitivní překvapení pro trh zejména v tom směru, že ekonomika zrychlila svůj růst nejen meziročně, ale i v mezikvartálním srovnání,“ připomněl ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. Podle něj je nepochybné, že tuzemské oživení stále dostává silný impulz z Německa, které za třetí kvartál oznámilo robustní růst o 3,9 procenta meziročně.

Dnešní čísla jsou předběžná, standardní odhad tvorby a užití HDP zveřejní ČSÚ 9. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám