Hlavní obsah

Pospíšil chce kvůli Kučerovi změnit zákon

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce kvůli kauze místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery (70) změnit zákon o soudech a soudcích.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Vadí mu fakt, že Kučera svou středeční rezignací na soudcovský talár fakticky odvrátil nejen své kárné řízení v souvislosti s případem někdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka, ale zrušil i Pospíšilem udělené dočasné zproštění své soudcovské funkce. [celá zpráva]

Fakticky tak může až do konce roku, kdy odejde do důchodu, dál soudit a pobírat normální plat a nikoli poloviční, jak je to kvůli dočasnému zproštění teď. V souvislosti s rezignací totiž zákon stanoví tříměsíční lhůta, během které by měl soudcem zůstat.

„Je to bohužel tak, že pravděpodobně bude dál soudcem a místopředsedou Nejvyššího soudu. Podle našeho prvotního zkoumání skutečně zákon stanoví, že ministrovo rozhodnutí o dočasném zproštění končí okamžikem, kdy je zastaveno kárné řízení. A to je zastaveno ve chvíli, kdy on se vzdá funkce,“ řekl ve čtvrtek Právu Pospíšil.

Lex Kučera

Aby se už podobná situace nemohla opakovat, chystá ministr legislativní změnu.

„Je proto potřeba udělat novela zákona, protože ten na takovou specifickou situaci nepamatuje. Ta novela by měla říct, že rozhodnutí ministra o dočasném zproštění nekončí zastavením kárného řízení, ale až uplynutím celé tříměsíční lhůty, kterou má každý soudce poté, co rezignuje na svou funkci,“ přiblížil chystanou změnu Pospíšil.

Podle něj by novela mohla být připravena velmi rychle a už v první polovině příštího roku projednána v parlamentu.

„Bohužel, vznikl tento tzv. lex Kučera, ten zákon vznikl před deseti lety a nelze jeho autorům vyčítat, že na tuto velmi specifickou věc nepomysleli,“ podotkl ministr.

Přiznal, že současná situace mrzí, ale že si každý udělal negativní či pozitivní názor na Kučeru už za poslední měsíce či roky sám. „Tohle už je takový epilog,“ dodal. Jediné, co prý může nyní udělat, je změnit zákon. Kučera tedy ale může až do konce roku dál soudit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám