Hlavní obsah

Českem se prožene tlaková níže Carmen, o víkendu bude až 18 stupňů

Novinky, ČTK, vm, jas
Aktualizováno

V Česku bude ve čtvrtek a v noci na pátek zesilovat jihozápadní vítr. V noci bude nárazový, na horách až 145 kilometrů v hodině. Novinkám to sdělil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Na víkend naopak meteorologové slibují teploty až k 18 stupňům Celsia.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress bude v pátek převážně oblačno s občasným deštěm a přeháňkami. Oblačnosti bude od západu ubývat a odpoledne by se rtuť teploměru měla pohybovat v rozmezí osmi a 12 stupňů.

V pátek bude zároveň velmi větrno, byť přes víkend se má vítr utišit. Větrné počasí souvisí s přechodem výrazného frontového systému přes naše území, uvedl Dvořák. Němečtí meteorologové pojmenovali tlakovou níži, která bude mít proudění větru na svědomí, Carmen.

Výstraha před extrémně silným větrem platí pro vrcholky Krkonoš od čtvrtečních 22:00 do pátečního rána.

S velmi silným větrem by měli od čtvrtečních 19:00 do sobotních 18:00 počítat i lidé ve vyšších polohách Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

O víkendu mohou padat rekordy

Sobota bude podle Honsové zřejmě nejteplejším dnem do konce letošního roku. Odpolední maxima se vyšplhají na 14 až 18 stupňů. Přes den nicméně bude převážně oblačno až zataženo a objevit se mohou i přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat v intervalu 11 a sedmi stupňů.

Honsová upozornila, že by mohl být překonán i rekord v pražském Klementinu, který se datuje do roku 1866 a má hodnotu 14,6 stupně Celsia.

Neděle bude ve znamení polojasného či oblačného počasí. Ráno teploty poklesnou na hodnoty mezi 11 a šesti stupni, odpoledne se v Čechách dostanou na 13 až 17. Na Moravě a ve Slezsku bude do 12 stupňů.

Podzimní charakter počasí  se vrátí s počátkem příštího týdne, byť zprvu se budou teploty pohybovat ještě mezi 10 a 14 stupni. V dalších dnech se však bude zatahovat a počasí získá inverzní charakter. V nížinách budou teploty do 10 stupňů, na horách bude o něco tepleji.

Reklama

Výběr článků

Načítám