Hlavní obsah

Kučeru zprostil ministr funkce, den nato rezignoval a chce ještě soudit

Právo, Radim Vaculík

Neslavně skončila kariéra sedmdesátiletého místopředsedy Nejvyššího soudu (NS) Pavla Kučery. Zahnán do kouta důsledky vlastních pochybení, která znevážila v očích veřejnosti pověst české justice, rezignoval na funkci soudce. Ale nebyl by to on, aby se i v tomto posledním gestu neskrývala finta.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera

Článek

Jeho rezignační dopis obdržela Kancelář prezidenta republiky ve středu, tedy pouhý den poté, co ho ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dočasně zprostil výkonu funkce soudce kvůli kárnému řízení, které je proti Kučerovi vedeno v souvislosti s ovlivňováním kauzy někdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Kučera tak tímto posledním mazaným manévrem docílil alespoň toho, že kárné řízení proti němu bude zastaveno, aniž by došlo k odvolacímu jednání u Nejvyššího soudu.

Pražský vrchní soud jej totiž letos v září nepravomocně potrestal ztrátou taláru a Kučera se proti tomu odvolal. Teď se bude moci symbolicky hájit, že byl potrestán jen nepravomocně. Kárné řízení bude zastaveno v okamžiku, kdy Nejvyšší soud obdrží písemně od prezidentské kanceláře Kučerovu rezignaci.

Tříměsíční lhůta

Kučera zároveň věří, že díky svému kroku odejde na konci roku do důchodu z pozice místopředsedy Nejvyššího soudu. I když rezignoval, poběží mu tříměsíční lhůta, během které by měl být ještě soudcem.

„Já jsem byl dočasně zproštěn služby do pravomocného skončení kárného řízení a to skončí okamžikem zastavení. O tom by nikdo neměl pochybovat,“ poznamenal Kučera.

Je si tedy jistý, že by měl až do odchodu do důchodu nadále soudit, pobírat normální, a nikoli jen poloviční plat a navíc zůstat i ve funkci místopředsedy NS. „Tak by to mělo být, ale to jsem si nevymyslel, tak zní zákon,“ dodal.

„Učinil jsem tak z toho důvodu, protože jsem si odhadl, že by na mé odvolací kárné řízení už letos nedošlo, takže bych byl do 31. prosince mimo službu a 1. ledna skončil jako soudce. Nynější řešení považuji za pragmatičtější,“ upřesnil Kučera.

Překvapený Pospíšil

Kučera svým postupem vyvedl z míry jak ministra Pospíšila, tak předsedkyni Nejvyššího soudu a svou nadřízenou Ivu Brožovou.

Ani jeden z nich však zatím nemá jasno jako Kučera v tom, co by mělo následovat, a jestli tedy dočasné zproštění funkce soudce platí, nebo ne.

„To jste mě zaskočil. K tomu si budu muset hned ve čtvrtek nechat udělat právní rozbor od ústavních expertů v čele s mým poradcem, profesorem (děkanem právnické fakulty UK v Praze Alešem) Gerlochem. Je to velmi specifická a precedentní kauza,“ reagoval překvapeně na Kučerův krok Pospíšil.

Brožová přitom podávala podnět k dočasnému zproštění funkce soudce kvůli tomu, aby Kučera jako zpochybnitelný soudce nemohl rozhodovat v kauzách, které má přiděleny.

„Pokud už nebude kárné řízení vedeno, nebyl už by důvod jej zprošťovat výkonu funkce. Takže teď teoreticky by jako soudce v rezignaci mohl dál soudit. Míček je nyní ale na straně ministerstva, které o zproštění rozhoduje,“ konstatoval mluvčí NS Petr Knötig.

Kauza justiční mafie
Podle tisku se Kučera opakovaně setkal se Zlatuší Andělovou, šéfkou státních zástupců, kteří měli kauzu na starosti, a naznačoval, že by bylo možné vyšetřování zdržet. Na jednom ze setkání údajně pronesl větu: "Nezávislost justice musí jít stranou, když hrozí pád vlády." Kučera ale tvrdí, že nic takového neřekl.Kučera patřil mezi lidi, kteří po bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové požadovali omluvu za to, že je v souvislosti s vyšetřováním Čunkovy kauzy označila za justiční mafii. Krajský soud v Praze zatím jeho požadavek na omluvu dvakrát odmítl.Pražský vrchní soud začátkem září Kučeru zbavil funkce soudce. Uznal ho vinným z ovlivňování vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a exšéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Kárnou žalobu na Kučeru podala jeho nadřízená, šéfka NS Iva Brožová. Rozhodnutí je ale nepravomocné, Kučera trvá na své nevinně a proti verdiktu se odvolal.Odvolání má odkladný účinek. Případ připadl kárnému senátu Nejvyššího soudu. Podle Brožové i Kučery by mohl stihnout kauzu projednat ještě před tím, než na konci letošního roku bude muset Kučera kvůli věku v justici skončit. Pokud by se pravomocný rozsudek nestihl vynést, řízení by bylo zastaveno.
Zdroj: ČTK

Vizitka Pavla Kučery

Narodil se 11. února 1940 v Kladně, po maturitě studoval tři semestry na Vysoké škole ekonomické v Praze a po absolvování základní vojenské služby vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1967), v roce 1980 získal titul JUDr.

Nejprve pracoval v advokátní poradně v Kladně (1967-1972), první dva roky jako koncipient a po složení advokátních zkoušek jako advokát. V roce 1972 nastoupil jako soudce Okresního soudu v Kladně, kde působil do roku 1977, poté byl do ledna 1990 soudcem Krajského soudu v Praze, specializoval se na trestní kauzy. Od února 1990 do dubna 1991 byl zástupcem vedoucího Kanceláře prezidenta republiky. V květnu 1991 byl zvolen soudcem Nejvyššího soudu ČSFR, kde zastával funkci předsedy trestního kolegia a po vzniku samostatné ČR přešel do funkce místopředsedy NS.  

Nikdy nebyl členem žádné politické strany. Podílel se na vzniku nového trestního zákona a trestního řádu, pravidelně publikuje v odborném časopise Trestní právo.

Do všeobecného povědomí se v posledních letech dostal hlavně v souvislosti s trestní kauzou bývalého místopředsedy vlády a expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám