Hlavní obsah

Piko aneb Skutečný příběh pervitinu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Piko, který vstoupí tento týden do kin, se měl původně jmenovat Cesta z pekla a měl to být dokument s hranými dotáčkami. Režisér Tomáš Řehořek ale nakonec natočil hraný film s dokumentárními prvky a nazval ho podle „domáckého“ označení pervitinu.

Článek

„Nevěděl jsem, jak natočit na toto téma dokument, aby byl poutavý a netvořily ho jen – jak se říká – mluvící hlavy,“ přiznává třiadvacetiletý režisér, který loni debutoval filmem Proměny, a dodává: „Ale byl tam zajímavý příběh, a tak mě napadlo natočit raději hraný film s dokumentárními vstupy – a producenti souhlasili.“

Policista, feťák a terapeut

Nápad na snímek, který má podtitul „Skutečný příběh drogy, která změnila svět,“ se zrodil v pražské galerii Carpe Diem, kde pracuje jako barman jeden ze tří hlavních aktérů příběhu, bývalý člen protidrogové centrály Zdeněk Zavázal řečený Fífa. V tomtéž domě totiž bydlel producent Pavel Melounek a tak tam – každý na jedné straně baru – prožili spousty večerů.

„Ten nápad ale nevznikl najednou. Jak jsme si často povídali, došlo logicky i na to, že jsem se 25 let jako polda zabýval drogovou problematikou. Zhruba rok jsme o tom příležitostně mluvili a on pak přišel s tím, že by mohl vzniknout dokument,“ vzpomíná Fífa.

Pavla Melounka, který se narození tohoto svého filmového dítěte nedožil, a jehož památce je film věnován, zaujal především vztah, který se léty vytvořil mezi Fífou a Pavlem Gregorem, jehož stíhal – a také zavřel do vězení. Tedy mezi policistou a mužem, jenž má nechvalnou zásluhu na českém patentu, krystalické podobě pervitinu (perníku nebo pika), který se rozšířil po celém světě a nepřímo připravil o život statisíce lidí.

Gregor sám dnes pracuje jako terapeut v pražské psychiatrické léčebně v Bohnicích. A terapeutem je i třetí z party Dan Horyna. Frontman skupiny Vitacit a kdysi narkoman byl možná vůbec první člověk, který Gregorův přípravek vyzkoušel sám na sobě.

Případ těch dvou, Gregora a Horyny, má tedy dobrý konec, ale to rozhodně neznamená, že dostat se z drogové závislosti je snadné. Naopak.

Z tehdejší asi dvousetčlenné komunity feťáků nás přežilo deset, z toho osm ještě pořád fetuje a jsou z nich trosky.
terapeut Dan Horyna

„Tvůrci filmu neměli těžkou práci, když vybírali, kdo by měl ve filmu vystupovat: z tehdejší asi dvousetčlenné komunity feťáků nás přežilo deset, z toho osm ještě pořád fetuje a jsou z nich trosky,“ říká Horyna, který teď vyznává buddhistickou filozofii a pracuje v komunitách drogově závislých.

Ve filmu všichni tři vzpomínají na roky s drogou a jejími následky. Kromě toho ale mají samozřejmě své herecké představitele v převažujících hraných pasážích: Gregora hraje Rostislav Novák ml. (potomek již osmé generace loutkářského rodu Kopeckých), Zavázala - Fífu Miloslav König a Horynu Štěpán Benoni.

Natáčení filmu předcházela jejich vzájemná setkání a konzultace. „Měl jsem určité zkušenosti z rodiny, otec byl závislý na alkoholu a nějaké vlastní zážitky s drogou jsem měl i já sám, ale ne s pervitinem,“ vypráví Novák, odkud čerpal podněty pro práci a dodává: „Mluvili jsme s Pavlem Gregorem o tom, co jsem já sám prožíval s otcem i se sebou, ale nejvíc mě fascinovalo a dodnes uvádí v úžas, jak se ti tři lidé sešli, co prožili a kam se po těch dramatických zkušenostech dostali. Jsem rád, že jsem to jen hrál.“

Pro Miloslava Königa bylo setkání s drogovou scénou nové, sám žádné zkušenosti neměl. „Setkání s předobrazem postavy, kterou člověk hraje, je srandovní, moc často se to nestane. Ale nesnažil jsem se o rekonstrukci. Sice jsme s Fífou mluvili o prostředí a jeho práci, ale tu postavu jsem vytvářel sám.“

Nostalgie i varování

Všichni tři aktéři jsou s filmovým výsledkem spokojeni. Pro Fífu je v něm podle jeho slov i kus nostalgie. „Je to vzpomínka na události, které jsem zažil, a to člověka nenechá chladným. Myslím, že Miloslav König je romantičtější, než jsem byl já,“ přiznává.

Nejemotivněji film působí na Pavla Gregora. „Líbí se mi, ale pokud jde o můj osobní život, je v něm přece jen víc intimností, než bych si představoval,“ říká, ale zároveň oceňuje výkon Rostislava Nováka: „Jako bych se viděl.“

Dan Horyna nezapírá, že je z filmu trochu rozechvělý, byl to silný zážitek. „Najednou jsem viděl těch třicet let, a i když v hraném filmu nemůže být všechno přesné, jsem spokojen.“

Piko bude mít vedle běžné distribuce i speciální, zacílenou na protidrogovou prevenci. „Shodli jsme se s distribuční společností Falcon na představeních pro školy, přičemž věkovou hranici jsme stanovili na 12+,“ říká producent David Prudký a dodává: „Drogy jsou už na základních školách, děti by měly vědět, co to znamená a jak tragicky to v drtivé většině případů končí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám