Hlavní obsah

Barma zažila parlamentní volby, ovšem bez opozice

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Bez rozpuštěné hlavní opoziční strany proběhly v neděli v Barmě parlamentní volby. Dvě provládní strany reprezentované bývalými vojáky měly prakticky jistotu, že spolu se čtvrtinou poslanců jmenovaných juntou zajistí režimu parlamentní většinu.

Foto: Adnan Abidi , Reuters

Děti barmských emigrantů v Dillí před transparentem protestujícím proti volbám v jejich domovině.

Článek

„Úřady nutily voliče, aby hlasovali už předem, ale my jsme tam nesměli poslat pozorovatele,“ stěžoval si serveru BBC Sai Ai Pa O, šéf strany Shan, jedné z narychlo zformovaných stran opozice, vzniklých ze členů rozpuštěné Národní ligy pro demokracii (NLD) disidentky Do Aun Schan Su Ťij.

Junta zakázala NLD poté, co strana odmítla postavit kandidátku bez své zadržované předsedkyně. „Kdyby volby byly svobodné a čestné, určitě bychom získali 80 procent hlasů,“ řekl Pa O.

„Množství lidí, kteří šli volit, mě překvapilo,“ přiznala Cho Cho Kyaw Nyein z Demokratické strany. „Výzvy k bojkotu zřejmě neuspěly,“ dodala v narážce na zprávy, že zaměstnavatelé hrozili svým zaměstnancům propuštěním, nebudou-li volit vládní kandidáty. Podle agentury Reuters ale volební místnosti v Rangúnu téměř zely prázdnotou, stejně tak se BBC a Reuters liší v informování o přítomnosti vojenských hlídek v ulicích.

Prezident USA Barack Obama během návštěvy Indie barmské volby označil za „všechno, jen ne svobodné a spravedlivé“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám