Hlavní obsah

Kalousek obvinil Svobodu ze lži, bude požadovat omluvu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ostře ohradil proti tvrzením pražského lídra ODS Bohuslava Svobody. Ten v médiích uvedl, že Praha přijde kvůli novému návrhu na rozpočtové určení daní o 14 miliard korun. Kalousek to označil za nesmysl, který opakovaně dementoval, a po Svobodovi bude požadovat veřejnou omluvu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Svoboda označil za překážku vzniku koalice TOP 09 a ODS na pražském magistrátu právě "návrh na nové rozpočtové určení daní, které by pro Prahu znamenalo mínus čtrnáct miliard korun". Svěřil se s tím v rozhovoru pro MF Dnes.

"Toto tvrzení je naprosto nepravdivé a jako ministr financí, odpovědný za zákon o rozpočtovém určení daní (RUD), jsem jej mnohokrát veřejně odmítl a pokud vím, veřejně ho odmítl i předseda naší vlády Petr Nečas," kontroval Kalousek s tím, že Svoboda nemluví pravdu. Připomněl také, že ministerstvo financí zatím nový návrh na rozpočtové uspořádání daní dosud nepředložilo, ač se jedná o součást programového prohlášení.

"Uvádět jej jako překážku koaliční dohody na pražském magistrátu je stejný nesmysl, jako kdyby překážkou koalic TOP 09 a ODS v Brně byla penzijní reforma či překážkou v Kardašově Řečici reforma zdravotnictví,"doplnil Kalousek a položil si řečnickou otázku, proč Svoboda používá lživé argumenty. "Pravděpodobně proto, že se neodvažuje zveřejnit ty pravdivé," odpověděl si.

"Jako ministr financí hájící dobré jméno vlády i svého úřadu požádám pana docenta Svobodu písemně, aby se za svá nepravdivá tvrzení veřejně omluvil," uzavřel Kalousek své prohlášení.

"Nedovedu se k tomu v tuto chvíli vyjádřit, jeho (Kalouskovo) stanovisko neznám," citovala ČTK Svobodovu reakci na Kalouskovo vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám