Hlavní obsah

Výbor projedná stížnost na Ratha, pomohla by Kalouskova dechová zkouška

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Sněmovní mandátový a imunitní výbor ve čtvrtek začal projednávat stížnost ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na poslance ČSSD Davida Ratha. Šéfovi státní kasy došla trpělivost s opakovanými obviněními, že holduje alkoholu. Podle předsedy výboru Jeronýma Tejce ze soc. dem. je kardinální otázkou, jak prozkoumat pravdivost Rathova výroku.

Foto: Volfík René, ČTK

Ministr financí Miroslav Kalousek si jde ve Sněmovně promluvit se středočeským hejtmanem Davidem Rathem (v druhé řadě vpravo).

Článek

Známý sněmovní bouřlivák minulý týden v úterý na Kalouskovu adresu veřejně prohlásil: „Jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste v úplně střízlivém stavu.“ Kalousek se proti tomu ohradil: „Nechci polemizovat se svým předřečníkem o tom, že můj zdravotní stav mně již několik měsíců nařizuje přísně abstinovat, to je moje škoda, ne jeho.“

Následně ministr navrhl výboru zahájit s Rathem disciplinární řízení s požadavkem na udělení pokuty. Ta by mohla podle zákona dosáhnout až jednoho měsíčního platu, tedy 58 944 korun. Pokuta by byla příjmem státního rozpočtu.

„Kardinální otázka je, jak prozkoumat pravdivost výroku,“ řekl Tejc Právu. Upozornil, že není běžné pořádat ve Sněmovně dechové zkoušky.

Šéf výboru navíc prohlásil, že některé Kalouskovy výroky na adresu opozičních poslanců jsou také kandidáty na disciplinární řízení. Zároveň ale připustil, že zatím takové návrhy nebyly podány. V mandátovém výboru má vládní koalice většinu, Tejc proto připustil, že si prosadí svou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám